Sonety přehled
William Shakespeare
Sonety jsou významnou součástí díla velkého anglického dramatika. I zde se dovedl přimknout ke skutečnosti a pravdivě a hluboce vystihnout lidský život a lidské vztahy. Největší část sonetů napsal básník na oslavu přítele, k němuž vzhlíží jako k bytosti po všech stránkách vysoko stojící. V poslední šestině sbírky se objevuje záhadná "černá dáma" Shakespearových sonetů.... celý text
Literatura světová Poezie
Vydáno: 1964 , Mladá frontaOriginální název:
A New Variorum Edition of Shakespeare, The Sonnets, 1944
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sonety. Přihlašte se a napište ho.
Knížečka je malá, ale vůbec mě nebavila, min. čtrt knihy je o stáří a o tom, že je sobecké nezanechat potomka, o kráse a pomíjivosti a zase ten čas, jak letí atd. Podle informace na obalu jsem čekala něco jiného. Možná nemám správnou náladu a asi ani nejsem cílová skupina.
Pozdrav z gauče
Na okna tluče bestie,
Na všechna i ta střešní.
Nebe tu bolest neskryje,
Nesmyje z šatů slzy třešní.
Nazdařbůh nebe stříhá,
Kam patří možná netuší.
Kulatá jako kniha,
Koulí se tiše po duši.
-----
Omlouvám se, ale jak jinak okomentovat Šejkspíra než básní ? .-)
17 nových eknih zdarma ke stažení
27.09.2021
„Vždyť ve svých dětech narodíš se znova – stará krev žárem vzplane jako nová. (2, 13–14)“
„Co neslyšíš, jak jedna struna s druhou své různé tóny spojí v jeden řád? (8, 9–10)“
„Kdo miluje, ten příliš mluvit nemá, vždyť nejhorší je láska vykřičená. (21, 13–14)“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Sonety v seznamech
v Přečtených | 1 349x |
anglická literatura sonety milostná poezie William Shakespeare, 1564-1616 renesance (literatura) klasická literatura
2015 | Romeo a Julie |
2010 | Hamlet |
2011 | Zkrocení zlé ženy |
1994 | Sen noci svatojánské |
1964 | Othello |
Poslechnuto v podání Milana Friedla. Poezie k přemýšlení, vážné... Opravdu psané krásným jazykem. Téma lásky, stáří, pomíjivosti....