Spací vady přehled

Spací vady
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136553/spaci-vady-136553.jpg 4 32 32

Radka Denemarková patří mezi nejpozoruhodnější české prozaické a dramatické autory své generace. Za své dílo získala řadu ocenění, její romány byly přeloženy do několika cizích jazyků. Divadelní hra Spací vady, která měla premiéru v říjnu 2010 v pražském Divadle Na zábradlí, je mistrně vystavěné drama pro tři herečky. Na neurčitém místě se v něm po smrti ocitají anglická prozaička Virginia Woolfová, americká básnířka Sylvia Plathová a výstřední milionářka Ivana T. Ve vynuceném soužití, při kterém musejí obstarávat i velmi banální domácí práce včetně vaření a šití, každá z postav odhaluje - často proti své vůli - to ze svého života, co se sama před sebou snažila zamlčet. A třebaže vše dramatické se zde odehrává jen v dialozích tří postav, hra je plná nečekaných zvratů, náhle se vyjevivších animozit a nečekaných náklonností, vzdorování životu i smiřování se s ním. Hra Spací vady byla inscenována ve výrazně zkrácené verzi, její první knižní vydání ji čtenářům poprvé představuje v úplnosti. Kniha je doplněna unikátními fotografiemi Bohdana Holomíčka z pražské inscenace. zdroj: www.kosmas.cz ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spací vady. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

zanzara
05.01.2024 4 z 5

Bylo to fajn, ale určitě bylo by ještě lepší, když bych tu hru viděl v divadle, anebo aspoň poslouchal jako audioknihu respektive rozhlasovou hru. Řídil jsem jí příliš neobratně v hlavě. Skvělý, místy až bolestně zlomyslný (pozor, ženy si povídají!) humor a skutečné životní problémy - psychologické i sociální, kterým čelí postavy, ikony ženské literatury Virginia Woolfová a Sylvia Plathová. A tři různé éry, v nichž mají ženy jiné společenské postavení a úplně jiný pohled na roli literatury. Nedávno zesnulá Ivana Trumpová, mezi intelektuálky jakési folkové enfant terrible, i když kýčovitá jako postava, vnáší do přeintelektualizované společnosti zcela nový, vtipný tón, který zahrnuje nejen život ale i spoustu humoru. V opravdovým životě se nemohly setkat, a tak se setkávají po smrti... v očistci. Pro každou z těchto žen byla literatura něčím jiným: pro Woolfovou únikem před sebou samotnou, únikem z domova a z vesnici, kde žila, a nástrojem k přeměně lidstva, pro Plathovou únikem od lidí do jejího vnitřního života, a pro Trumpovou v podstatě jenom nástrojem propagace jejího jména a následně zdrojem příjmu. Běžný čtenář však spíše překvapivě sympatizuje s chytrou Ivanou Trumpovou...

Ahmose
25.02.2023 5 z 5

Spací vady sú úžasná kniha plná inteligentného humoru, hlbších myšlienok, nevyhýbajúca sa vážnym témam, ako depresie, manželstvo, materstvo... Nakoľko sa jedná o divadelnú hru, rozhodol som sa počúvať ju ako audioknihu a môžem vám povedať, že to bolo dobré rozhodnutie. Je skvelo nahovorená a má len tri hodinky. Skvelá voľba, ak s audioknihami ešte nemáte skúsenosti. Upozorňujem, že na to, aby ste si Spací vady naplno užili, je dobré si na internete prebehnúť životopisy Sylvie Plath a Virginie Woolf, hlavne informácie o tom, ako zomreli, aké mali manželstvo a vzťah k deťom. Aspoň stručne, aby ste mali šajnu. Dáva to knihe naozaj nový rozmer. Radka Denemarková má môj obrovský obdiv, že dokázala vytvoriť takýto originálny príbeh. Fantastické, fenomenálne a strhujúce. Odporúčam !


kalinkacz
25.12.2022 5 z 5

Spací vady byly fenomenální!
Radka Denemarková mě poprvé dostala a to něčím, co moc nevyhledávám - divadelní hrou!
V ní spolu konverzuje Virginie Woolfová, Sylvia Plathová a Ivana Trumpová
Hra se věnuje tématu mateřství, depresí i smrti… Pro maximální prožitek a pro pochopení všech narážek je třeba postavy znát, vědět základy o jejich životě a tvorbě - pak budete nadšení jako já.
Rozhodně doporučuju audioverzi, sice jsem byla po poslechu tak nadšená, že jsem si knihu do knihovny v papírové verzi pořídila, ale audio je neskutečné - každou postavu čte jiná interpretka a je to prostě top strop. Geniální, doporučuju!
A je to jednohubka, takže ji dá každý!

všechny komentáře

Související novinky (1)

36 nových eknih zdarma ke stažení

30.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Spací vady v seznamech

v Přečtených44x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit12x