Spiklenci proti Jeho Veličenstvu: Historie tzv. spiknutí Omladiny v Čechách přehled
Jiří Pernes
Kniha zpracovává na základě studia archivních materiálů a dobového tisku historii hnutí tzv. Omladiny v Čechách v 80. a 90. letech 19. století.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spiklenci proti Jeho Veličenstvu: Historie tzv. spiknutí Omladiny v Čechách. Přihlašte se a napište ho.
Z popisované doby obvykle víme tři pojmy: omladina, Mrva a Sňatky z rozumu. Zde jsou události pojaty v co nejširších souvislostech, takže pochopíte dobu. Výborné čtení.
Kniha Spiklenci proti Jeho Veličenstvu: Historie tzv. spiknutí Omladiny v Čechách v seznamech
František Josef I., 1830-1916 Rakousko-Uhersko Omladina (hnutí)
Knížka je pojata poměrně široce, začíná rozebráním důvodů, proč se vlastně František Josef I. stal císařem. Dozvíme se slušné množství informací o jeho charakteru, zálibách, jak vládnul, jak vnímal sebe a jednotlivé národy v rámci Rakouska-Uherska. Samozřejmostí je zachycení historických i politických souvislostí a jejich vývoj. Perfektně je vylíčeno, jak se Češi začali emancipovat a požadovat postupem času více práv. Zároveň docházelo i k jejich radikalizaci (například rozšiřování proti habsburských hesel, ničení státních znaků atd.).
Knížka vrcholí vykonstruovaným procesem s Omladinou. V podstatě Rakousko-Uhersko vytvořilo konstrukt tajného organizovaného spolku Omladina, který bojoval proti Habsburské říši. Ve skutečnosti se jednalo o volné uskupení studentů, dělníků a dalších lidí, kteří dávali najevo nespokojenost dosti radikálním způsobem (třeba právě ničením státních znaků). Docela mě to překvapilo, protože ty důkazy o existenci spolku byly opravdu pofidérní, ale díky tomu jim pak mohli napařit pořádné tresty a zároveň zdůvodnit, proč byly demonstrace tak úspěšné. Celkově hodnotím 90 %.