Spiritualita bez náboženství aneb Probuzení přehled

Spiritualita bez náboženství aneb Probuzení
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457465/bmid_spiritualita-bez-nabozenstvi-aneb-p-6aG-457465.jpg 4 41 41

Kniha Spiritualita bez náboženství aneb Probuzení neurovědce, filozofa a proslulého skeptika, autora řady bestselerů Sama Harrise zkoumá podstatu vědomí, vysvětluje jak nejlépe meditovat a varuje před pochybnými guruy. Otřese většinou vašich nejzákladnějších domněnek o každodenním prožívání a může se stát, že vám prostě změní život. Publikace je určena všem, kteří sice nevyznávají žádné náboženství, ale současně jim připadá, že v prožitcích postav, jako je Ježíš, Buddha, Lao-c’, Rúmí a další mudrci minulosti, lze najít důležité pravdy. Pro ty, kteří touží po spiritualitě bez náboženství, kniha představuje návod k meditaci jako racionálnímu cvičení v podání neurovědy a psychologie. Text je taktéž úvodem do problematiky pokusů o vědecké podchycení spirituality a zčásti filozofickým rozkladem toho, co většina lidí považuje za centrum svého vnitřního života: pocit, kterému říkáme „já“. Na počátku spirituálního života leží podezření, že odpověď na otázku „existuje ‚já‘?“ by mohla znít „samozřejmě ano“. Chápeme se pomíjivých potěšení. Hloubáme o minulosti, obáváme se budoucnosti a nepřetržitě se snažíme hájit toto egoistické „já“, které neexistuje. To vše nás stresuje. Spirituální praxe je však právě proces postupného vymaňování se ze zmatku a ukončování tohoto stresu. Z vhledů, jež umožňuje meditace, se nám potvrzují jisté dobře zavedené pravdy o lidské mysli, například že náš konvenční pocit „já“ je iluze nebo že kladné emoce – soucit a trpělivost – jsou naučitelné dovednosti. Způsob našeho myšlení totiž přímo ovlivňuje naše prožívání světa.... celý text

Duchovní literatura Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: ekniha , Dybbuk
Originální název:

Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion, 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spiritualita bez náboženství aneb Probuzení. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (10)

józi.odkudkam
06.09.2024 5 z 5

Nádhera. Tohle je pro mě osobně dost možná nejdůležitější kniha, co jsem četl a potřeboval jsem to zpracovat; výsledek jsem kvůli většímu rozsahu přesunul do recenzí...zkuste, je to pár stran, v nichž jsem se co nejlépe pokusil vystihnout jak knihu, tak přínos, jako i pohnutí...a kdybych jimi hnul jen jediným dalším bytím, bude má radost o to větší. (klidně písněte) Budu osobní, neboť jiné cesty není, lepší reklamu nedám.

5 odkvetlých pampelišek ***** v povětří

IHT
29.03.2023 4 z 5

Moc zajimavy a inspirativni text. Kritika nabozenstvi a sarlatanstvi je dle meho gusta, ucenuji autorovu osobni znalost problematiky a radu zkusenosti. Vedle jeho utocneho postoje proti sarlatanum je jeho postoj k drogam usmevne tolerantni. Byt je nedoporucuje!
Myslim, ze idealni cteni pro otevrene mlade mysli, patrajici po smyslu zivota. Prislo mi, ze napsal knihu, kterou by rad mel ve dvaceti letech moznost si precist :)

Jeho kniha Svobodna vule mi ale prisla zajimavejsi - zrejme mi je volni rozhodovani blizsi, nez spiritualita. Moc rad bych od nej cetl jeste aspon Moralni krajinu - najde se vydavatel?


čtenářP
22.02.2022 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu z Youtube. Zajímavé čtení/poslouchání. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Spiritualita bez náboženství aneb Probuzení v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených5x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech1x