Spiritus přehled
Ismail Kadare
Albánska tajná polícia jedného dňa chytí, lepšie povedané, zajme ducha. Vládna moc do Albánska povolá skupinu expertov na paranormálne javy, ktorí majú celú záležitosť v tichosti vyriešiť a vysvetliť v intenciách ideologických potrieb vtedajšieho režimu... Kadare nechce a nemieni čitateľa ohurovať fantastickými a magickými prvkami, akými vo svojich prózach oplývajú súčasní latinskoamerickí spisovatelia. On si jednoducho vymyslel zápletku a na jej pozadí hovorí o politických pomeroch v krajine, ktorú dlhé desaťročia sužujú praktiky komunistickej kliky. Doslov napísal Ľuboš Králik. Prvé vydanie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spiritus. Přihlašte se a napište ho.
Kniha z antikvariátu, nechal som sa nalákať na albánske reálie a na dobré meno autora. Napísané je to skvele, náročná literatúra. Prvá časť ma príliš nebavila, bolo to zdĺhavé, trochu nudné a únavné. Druhá časť bola samotným príbehom, o ktorý tam šlo. To bolo fajn, aj sa to čítalo dobre. Tretia časť o niečo lepšia ako prvá, taký dovetok. Občas si treba prečítať aj niečo takéto, náročnejšie, ťažšie, aby si človek rozšíril obzor.
Hodne náročná knižka, príbeh dosť zamotaný, no dobre premyslený. Zaujímavé aj ako sonda do života v hodžovskom socialistickom albánsku (jednoizbové byty, sklady s odevmi na prídel). Kniha má niečo z Orwellovej 1984 aj z Kafku. S nádychom rozpadávajúceho sa Albánska.
Kniha Spiritus v seznamech
2007 | Krvavý duben |
1990 | Generál mrtvé armády |
2017 | Palác snů |
2011 | Kdo přivezl Doruntinu? |
2002 | Spiritus |
čítal som dávnejšie, ale doteraz to mám v hlave. Štylisticky aj formálne skvele zvládnutý román.