Krvavý duben přehled

Krvavý duben https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13490/bmid_krvavy-duben-HgT-13490.jpg 4 200 200

Román odehrávající se v Albánii 30. let 20. století vypráví o staletí zavedeném zvyku z albánských hor. Krevní msta provází muže všech generací a neuposlechnutí této tradice se rovná definitivnímu vyobcování ze společnosti. Pro novomanžele Dianu a Besiana je cesta do severní Albánie cestou za exotikou. Naproti tomu život v těchto horách není nikterak jednoduchý, především tradiční zvykové právo tzv. Kanun určuje místním obyvatelům způsob života. K tomu patří i krevní msta, která se vine napříč generacemi. Proto dochází v jednom kuse ke vzájemnému vyvražďování celých rodin, resp. jejich mužských členů. Hlavní hrdina, Ďorg Beriša, musí tuto mstu i přes svůj odpor vykonat, aby pomstil smrt bratra. Tím však rozhoduje i o vlastním osudu. Po pomstě nutně následuje jeho vlastní smrt. Během cesty s tzv. daní z krve, kterou musí každý mstitel zaplatit, zahlédne Ďorg novomanželku Dianu. Ač spolu vůbec nepromluví a okamžik setkání je velmi prchavý, obraz ženy jej osudově zasáhne a Ďorg posléze využívá odložení svého trestu (třicet dní) k tomu, aby ženu v horách nalezl a ještě před svou smrtí ji zahlédl. Také Diana je jeho pohledem poznamenána. Svému muži, který cestu hodlá využít jako studijní materiál pro další knihu, se postupně odcizuje a uniká do zvláštních snových představ.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Avril brisé , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavý duben. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (49)

alkuluku_blog
05.02.2024 4 z 5

Nepovažuji se za útlocitného čtenáře, přece jen jsem za život už leccos přečetla, o válce, diktaturách, koncentrácích i gulazích. "Krvavý duben" mi ale vážně dal zabrat. Jak se dočtete v anotaci, kniha pojednává o fenoménu krevní msty.

Už vůbec jen ten nápad je příšerný, ale to, že na něj slyší celé společenství, řídí podle něj své životy, nemá slitování se sousedy ani vlastními syny... To, že krevní msta vlastně nikdy nekončí, jen se kyvadlově pohupuje mezi dvěma rody... Hrůza celého toho konceptu je asi právě v jeho nepochopitelnosti.

I pokud jste "Krvavý duben" četli, přidávám odkaz na zajímavý článek o albánské krevní mstě, na který jsem narazila: https://www.navychod.org/krevni-msta-v-divokych-albanskych-horach/

opic 12
17.01.2024 5 z 5

Jen jsem se narodil, studená sprcha. Chlapče, chlapče, kam jsi se to dostal, to jsem neměl tušení, že je život mrcha, chlapče, chlapče, kam jsi se to dostal ...
Ten čas ,ten čas, neúprosný čas. Jen se narodíš, ortel vynesen. Osud zpečetěn.
Krevní msta. A život jde dál. Tikot hodin. Slyšíš ?? Udělej si čas. Pochybuj, přemýšlej, dělej člověče. Třicet dní. Odpočet běží.
Kdo to vymyslel ?? Je to užitečné, má to smysl. Prý tomu je na chlup, 500 let. Kvůli identitě a jiným věcem. Berličky pro lidi ,opájet se a přitom žít je tak snadné.
To není kniha ,to je dokumentární veledílo. Malé rozsahem, obrovským drtícím přesahem, až k podobenství o lidské zvůle ,síle spoutanosti tradic, původních zvyků, přesvědčení či nemožnost vymanit se z okovů.
Budete kolečkem. Jste součástí. Jste stát ve státě. Nebude to příjemný.
Užívejte si to. O to více blíže k uvědomění, že se vlastně nemáme zase tak špatně. Jako přesvědčení to není marný.
Ten neúprosný čas. Ta představa neodvratného. Den nadešel. Chce se křičet. Náhle.
Výstřel ...


Radimka
17.07.2023 4 z 5

Dávám intuitivně čtyři hvězdy, přesto že si vůbec nepamatuju, že jsem ji četla. Nicméně na přebal jsem si napsala "zajímavé informace o albánském právu": Trochu se mi to vybavilo po přečtení recenze.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krvavý duben v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených246x
ve Čtenářské výzvě98x
v Doporučených27x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst115x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

Albánie krevní msta albánská literatura

Autorovy další knížky

Ismail Kadare
albánská, 1936
2007  82%Krvavý duben
1990  86%Generál mrtvé armády
2011  86%Kdo přivezl Doruntinu?
2017  96%Palác snů
2002  80%Spiritus