Sputnik, má láska přehled

Sputnik, má láska https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24006/bmid_sputnik-ma-laska-bIN-24006.jpg 4 1307 1307

Kdo zná Norské dřevo, bude potěšen, kdo jej nezná, bude překvapen a neodolá. O románu se dá hovořit jako o kronice neopětované touhy stejně jako o melancholické love story. Dílo má opět tři hlavní postavy: 24letý učitel z Tokia označovaný jako K. a zároveň vypravěč; jeho přítelkyně Fialka, která chce být spisovatelkou a zbožňuje Jacka Kerouacka; Mjú, femme-fatale a společensky poměrně vysoce postavená žena se záhadnou minulostí, jež si odbarvuje vlasy. Ve dvaadvaceti letech se Fialka poprvé zamilovala... Objekt jejích tužeb byl o celých sedmnáct let starší a měl za sebou svatbu. A aby toho nebylo málo, byla to žena. Fialčin osud na nejmenovaném řeckém ostrově je však stejně podivný jako osud jiných autorových hrdinů zmizí beze stopy. K. se ji vydává hledat a ve Fialčině počítači najde dva dokumenty: jeden o její nezměrné touze k Mjú, druhý o její prapodivné minulosti. Díla japonského spisovatele Haruki Murakamiho (1958) byly přeložena do třiceti jazyků. Mj. je autorem románů Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Kafka na pobřeží, Afterdark. V říjnu 2006 mu byla v Praze udělena mezinárodní Cena Franze Kafky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Spútoniku no koibito , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sputnik, má láska. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (158)

vlkcz
předevčírem 3 z 5

Asi 3,5*. U jiného autora bych asi se 4* neváhal, ale na Murakamiho mi to přišlo "odfláknuté", až jsem si občas říkal, že takhle by to napsal někdo, kdo by se ho pokoušel napodobit. Prostě taková light verze Honu na ovci, kterou napsal skoro o 20 let dřív, přesto mi přišel vyzrálejší.
Jinak klasičtí hrdinové, odlišující se od svého okolí, uvědomující si svou jinakost a z toho plynoucí osamělost, s tradiční dávkou mysteriózna v závěru.

Hradčiatko
01.05.2024 3 z 5

Vybraná podľa autora do knižnej výzvy, mala som vymyslené iné od neho, no v knižnici neboli, čas do konca roka prudko odtikával, chcela som výzvu stihnúť, tak sme to s Fialkou spolu skúsili :) Nebolo to zlé, ale priznávam, že s ohľadom na ocenenia a autora som asi od toho čakala viac, než prišlo. Oceňujem postavy, ktoré skrz svoje konanie sa vymykali iným literárnym hrdinom natoľko, že mi utkveli v pamäti + oceňujem vykreslenie prostredia Japonska vs. gréckeho ostrova, ktoré prirodzeným spôsobom bez zbytočných opisov vytváralo odlišnú atmosféru, lenže akosi... chýbalo čosi, čo by ma s autorom spojilo a záver nebol to pravé orechové (resp. on nebol).


AdamB.
14.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Tento příběh nebude úplně má láska jako Sputnik měla svou... Ze začátku mě to nadchlo. Ponořil jsem se do milostného příběhu dvou lesbických žen, o kterých Murakami píše. Poté se děj pro mě stal nezajímavým a konec trošku nedotáhlý do konce... Jedna hvězda za to že je Murakamiho, druhá za lesbický příběh, se kterým jsem se prozatím setkal jen u jeho knih (Norské dřevo), třetí - líbila se mi symbolika Kafky. Resp. označení vypravěče jako "K".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sputnik, má láska v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených2 029x
ve Čtenářské výzvě126x
v Doporučených66x
v Knihotéce489x
v Chystám se číst246x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech12x