Sputnik, má láska přehled
Haruki Murakami
Kdo zná Norské dřevo, bude potěšen, kdo jej nezná, bude překvapen a neodolá. O románu se dá hovořit jako o kronice neopětované touhy stejně jako o melancholické love story. Dílo má opět tři hlavní postavy: 24letý učitel z Tokia označovaný jako K. a zároveň vypravěč; jeho přítelkyně Fialka, která chce být spisovatelkou a zbožňuje Jacka Kerouacka; Mjú, femme-fatale a společensky poměrně vysoce postavená žena se záhadnou minulostí, jež si odbarvuje vlasy. Ve dvaadvaceti letech se Fialka poprvé zamilovala... Objekt jejích tužeb byl o celých sedmnáct let starší a měl za sebou svatbu. A aby toho nebylo málo, byla to žena. Fialčin osud na nejmenovaném řeckém ostrově je však stejně podivný jako osud jiných autorových hrdinů zmizí beze stopy. K. se ji vydává hledat a ve Fialčině počítači najde dva dokumenty: jeden o její nezměrné touze k Mjú, druhý o její prapodivné minulosti. Díla japonského spisovatele Haruki Murakamiho (1958) byly přeložena do třiceti jazyků. Mj. je autorem románů Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Kafka na pobřeží, Afterdark. V říjnu 2006 mu byla v Praze udělena mezinárodní Cena Franze Kafky.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , OdeonOriginální název:
Spútoniku no koibito, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sputnik, má láska. Přihlašte se a napište ho.
Pro mě dost těžko uchopitelné. Norské dřevo se mi líbilo moc, tuto knihu jsem nedokázala "rozklíčovat". Ani doslov mi moc nepomohl, asi nejsem cílová skupina.
Jedna ze slabších knih od Murakamiho, dle mého názoru.
Děj byl ze začátku takový "zdlouhavý"? Dělalo mi problém přelouskat tuto knihu pár měsíců. Od Murakamiho jsem toho četl mnoho, ale neříkám, že tato kniha v něčem zaostává. Magický realismus, problém za problémem a příjemné, nezapomnětlivé postavy. Bohužel jsem takhle uvažoval blíže ke konci knihy, cca. 100 stran před koncem. Tak jako tak, Vřele doporučuji přečíst, pokud se vám líbila Kafka na Pobřeží, nebo Norské Dřevo.
„Udržuje snad naší planetu v chodu opuštěnost lidská?“
Kniha Sputnik, má láska v seznamech
v Přečtených | 2 074x |
Řecko japonská literatura lesby, lesbismus
2005 | Norské dřevo |
2012 | 1Q84: Kniha 1 a 2 |
2010 | Kafka na pobřeží |
2004 | Na jih od hranic, na západ od slunce |
2015 | Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování |
Zajímavá a hezká knížka. Mám od Murakamiho už něco málo přečteno, přesto se mi jeho styl stále neokoukal a dokážu si jeho knihy užít. Ano, je pravdou, že občas mi tam chybí moment překvapení. Je velmi pravděpodobné, že hlavní postava asi bude introvert, který rád tráví čas sám, poslouchá klasickou hudbu, rád čte, a má rád pivo. To, že se Murakami opakuje mi nevadí, pokud dokáže vytvořit funkční a zajímavý svět, charaktery a příběh, který mě vtáhne dovnitř a já čtu a čtu. Sputník, má láska mi tohle nabídl. Sedl mi příběh, sedla mi zápletka, sedly mi postavy. A krom pár momentů jsem se vůbec nenudil . Je to hezká knížka, která mě bavila. Sputník, má láska je hezky napsaný milostný příběh od Murakamiho se vším typickým, co k autorovy patří.