Šrímad Bhágavatam 5 přehled

Šrímad Bhágavatam 5
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201528/bmid_srimad-bhagavatam-5-201528.jpg 5 2 2

ŠRÍMAD BHÁGAVATAM V.. ZPĚV PÁTÝ PODNĚT K TVOŘENÍ s původními sanskrtskými texty, přepisem do latinského písma, českými synonymy, překlady a podrobnými výklady

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šrímad Bhágavatam 5. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

martunka
19.01.2020 5 z 5

Transcendetalni. Co dodat....

whack
11.12.2016

Dvadsiata šiesta kapitola:

- Pošetilý člověk, který je pohroužen v tělesném pojetí života, a proto sebe či svou manželku a děti živí s pomocí násilí, jehož se dopouští na jiných živých bytostech, se ocitne v pekle zvaném Raurava. Zvířata, která zabil, se tam narodí jako tvorové zvaní ruru a působí mu velké utrpení.

- Ty, kdo zabíjejí různá zvířata a ptáky a pak je vaří, uvrhnou Yamarājovi pomocníci do pekla jménem Kumbhīpāka, kde je smaží v oleji.

- Osobu, jež zabije brāhmaṇu, nemine peklo Kālasūtra, kde má země dokonale rovný měděný povrch, který je žhavý jako pec. Vrah brāhmaṇy se v té zemi peče po mnoho let.

- Lidská bytost obdržela od Boha dar rozvinutého vědomí, a proto může vnímat utrpení a štěstí jiných živých bytostí. Avšak ten, kdo ztratil svědomí, má sklon působit jiným živým bytostem utrpení. Pomocníci Yamarāje takového člověka uvrhnou do pekla, které se nazývá Andhakūpa, kde se mu od jeho obětí dostane zaslouženého trestu.

- Toho, kdo bez povolení nemilosrdně zabíjí zvířata v lese, čeká peklo jménem Prāṇarodha.

- Člověk, jenž zabíjí zvířata ve jménu náboženské oběti, se nevyhne peklu zvanému Viśasana.

- Člověk, který zabíjí ochočená zvířata, je uvržen do pekla známého jako Śūlaprota.


Áno, áno, áno, tie védske peklá sa mi fakt páčia! Trýznitelia zvierat to majú spočítané! V podstate vôbec nemusíme nijako zasahovať, keď vidíme trýznenie nejakej bytosti, pretože karma je sviňa: trýzniteľ si najprv prejde peklom a potom sa narodí možno ako hovnivál, alebo možno ako jatočné prasa! V podstate každé jatočné prasa bolo možno v minulom živote zlým človekom... čo my vieme?! A čo je najlepšie, každú neprávosť na svete môžeme vyriešiť vetou: Všetko je ako má byť. Ničím sa nezaťažovať a do ničoho nezasahovať, veď aj tak zmysel života v tomto hmotnom svete nie je nič len slúžiť Krišnovi, čakať na smrť, už nikdy sa nenarodiť, skončiť reinkarnáciu a dostať svoju dušu späť do duchovnej dimenzie, kde bude večná a plná blaženosti atď atď.... Počkať... ale veď mne sa na Zemi páči!! Chcel by som si vyskúšať ešte aspoň zopár hmotných tiel na tomto svete, hoci aj ako jedinec iného druhu, a pre všeobecné blaho, ruruov a ich kamarátov dostať z pekiel medzi živých, nech to tu prečistia! Ách, ako by tu bolo pekelne pekne!


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šrímad Bhágavatam 5 v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x