Vraždy v klášteře přehled

Vraždy v klášteře
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518700/bmid_vrazdy-v-klastere-s36-518700.jpg 4 28 28

Stanton a Barling série

Je Štědrý den roku 1176. Bratr Maurice, mnich z opatství Fairmore, čeká na zvonění k noční modlitbě. Zvon se však neozývá. Maurice proklíná lenost svého řádového bratra Cuthberta, vydává se jej hledat – a nachází ho v temnotě brutálně zavražděného. Z Londýna je do odlehlého kláštera uprostřed yorkshirských vřesovišť vyslán královský soudní úředník Aelred Barling s poslem Hugem Stantonem, aby tento strašlivý zločin vyšetřili. Rychle zjišťují, že klášter má do ráje poklidného duchovního rozjímání daleko. Vře to zde zatrpklou nenávistí, soupeřením a záští. Sotva však Barling a Stanton dorazí na místo, zabiják udeří znovu – a nikoliv naposledy. Když Barling odhalí vzorec, podle něhož jsou tato zvěrstva páchána, je zřejmé, že vražedné běsnění není zdaleka u konce. O život se již bojí všichni včetně vyšetřovatelů. Podaří se Barlingovi a Stantonovi odhalit viníka dříve, než bude prolita další krev?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vendeta

The Monastery Murders, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vraždy v klášteře. Přihlašte se a napište ho.

Galadwen
04.12.2024 3.5 z 5

Druhá kniha série se opět čte velmi dobře, ve srovnání s první je však podle mne trochu slabší, hlavně co se týče motivu pachatele a příliš dlouhých vysvětlovacích pasáží na konci. V klášteře se, jak jinak, vraždy musejí točit kolem knihy, což po Jménu růže nepřekvapí, a mrtvých je podobně jako v předchozím díle požehnaně.
Překlad by potřeboval ještě jednu revizi, obsahuje na můj vkus až moc stylistických nedostatků. Barlingovo temné tajemství odhaleno, předpokládám, že bude následovat i Stantonovo, takže sérii určitě neopouštím.

PREBURDA
14.11.2024 5 z 5

Znovu na stopě a znovu mysteria středověkých vražd. Tentokráte v čase vánočním a odlehlém mnišském klášteře. Jejich životy jsou plného tichého rozjímání a brutálních vražd. Dojde k překvapujícímu odhalení, smutného tajemství, které v sobě musel dlouhá léta, Barling dusit.
Dobře se to čte.....knihy od této spisovatelky jsou jako dobrá medovina - lákavá, silná a svůdně návyková. Stačí doušek a nedokážete přestat.

sarkafarka1900
24.10.2024 4 z 5

V porovnání s prvním dílem se mi tato kniha líbila méně. Jednak se mi zdál nedotažený překlad. Jako by chyběla finální kontrola celého českého překladu, takže některé pasáže ne že by si přímo odporovaly, ale "drhnou". Např. sloveso poznat je nejdříve použito způsobem odpovídajícím významu seznámit se, uvidět poprvé a teprve za "chvíli" se ukazuje, že došlo k poznání ve smyslu rozpomenutí se na dotyčnou osobu. Někdy není jasné, kdo v rozhovoru zrovna mluví. Někdy Stanton a Barling při rozborech situací najednou mluví o jiných intenzitách některých prožitých dějů, než jak skutečně probíhaly o několik stran dříve. Co zřejmě je už problémem originálu textu, že události ke konci knihy se odehrávají až moc překotně, kniha zde působí odbytě. Slabší 4 hvězdičky. Na Jméno růže od U. Eca odehrávající se také v klášteře to nemá.

Desetkrát a dost, Příchuť zla a další knižní novinky (42. týden)

15.10.2023

Kniha Vraždy v klášteře v seznamech