Star Wars - Ztracené hvězdy přehled
Claudia Gray (p)
Star Wars - Cesta k VII. epizodě série
1. díl >
Thane Kyrell a Ciena Ree se znají už od dětství a sdílejí spolu lásku k létání. Přijetí na imperiální akademii je pro ně jako splněný sen. Jenže pak do jejich životů brutálně vstoupí galaktická občanská válka.
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2015 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Star Wars - Lost Stars, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Star Wars - Ztracené hvězdy. Přihlašte se a napište ho.
Ztracené hvězdy jsou příběhem zakázané lásky, která není jen o tom, že Thane je z prominentní rodiny a Ciena ne, ale vztahy jsou zakázané také na Imperiální akademii a následně se oba milenci ocitnou na opačné straně konfliktu. Ciena jako zástupkyně Impéria a Thane zase Povstání. Jen málo děl ukazuje příběh Star Wars z pohledu "obyčejných lidí" a Claudia Gray myslím skvěle dokázala zpracovat pochyby i fanatismus některých postav nebo reakce lidí na větší události. Jen je škoda, že jsme se po letech zatím nedočkali pokračování a také, že kniha nevyšla až po filmu Rogue One, protože některé reakce by byly ve výsledku úplně jiné.
Tak tato kniha mě absolutně překvapila. Opravdu jsem nečekal tak skvělý příběh. Obě dvě hlavní postavy jsem si zamiloval a fandil jim po celou dobu. Procházíme jejich životy od dětství až do dospělosti. I vedlejší postavy jsou bezvadné. A dojde i na setkání se starými dobrými známými postavami. Je tu krásné napojování na děj originální trilogie. I přes svou tloušťku se kniha čte pěkně rychle. Za mě prostě bomba a neodsuzujte to jenom kvůli tomu, že je to canon!
Kniha Star Wars - Ztracené hvězdy v seznamech
2017 | Tisíc kousků tebe |
2010 | Akademie Evernight |
2018 | Deset tisíc nebí nad tebou |
2019 | Milion světů s tebou |
2012 | Balthazar |
Knihu jsem četl už 2x a čte se velmi dobře. Jde o jednodušší příběh, který potěší jak fanoušky SW tak i čtenáře, kteří se o vesmír Hvězdných válek tolik nezajímají. Autorka nám přináší úplně nové postavy z nové planety, které volně prolínají hlavní dějovou osu původní filmové trilogie, a mezi kterými se odehrává romantický příběh z úplně odlišných sociálních vrstev. Jejich sociální rozdíly ovšem spojuje láska k létání a sen stát se elitním pilotem Impéria. Příběh začíná po konci Klonových válek, kdy je naše ústřední dvojice pouhými dětmi a celá galaxie vzhlíží k lepším zítřkům s nástupem Impéria a koncem republiky, kterou propaganda vykresluje jako starý zkorumpovaný zkostnatělý systém. Náš pár roste a roste, jsou skvělými přáteli a společně se připravují na přijímací zkoušky na akademii pilotů nacházející na hlavní planetě Impéria. Jak naši hrdinové rostou, musí se vypořádávat se změnami na jejich planetě v důsledku příchodu nového politického systému. Jak tyto dvě děti postupně stárnou, mění se i jejich pohledy na sebe samé, na jejich vztah a nakonec i na život a svět. S měnící se planetou vyvstávají pochybnosti, zda je Impérium opravdu lepší, než byla Republika a také vyvstávají otázky o loajalitě a cti. Nic opravdu hlubokého nehledejte. Jde poměrně o lehkou četbu, kde nějaké hluboké existenciální otázky nenajdete, ale jde o jednoduše načrtnutou zápletku, kdy se děti, které obdivují sílu a majestátnost Impéria s postupným dospíváním ptají sami sebe, zda je vše, čeho jsou svědky nutným zlem k vybudování něčeho většího a lepšího, či pouhým zlem. Ovšem díky názvu knihy víme už dopředu, která je ta temná a světlá strana. Pro fanouška SW jde o svěží příběh obyčejných lidí jako jsme my, s absencí rytířů Jedi a Sithských lordů. Potěší ovšem, že v příběhu vystupují okrajově důležití imperiální důstojníci známí už z filmů, kteří fanouškům zahrají na nostalgickou notu a vrhnou je nepřímo do období, kdy kdesi pobíhá Luke Skywalker s princeznou Leiou, aniž by měli nějaký vliv na děj knihy. Naši hrdinové se účastní některých bitev, které jsme viděli v původní trilogii, účastní se misí, o kterých se mluví ve filmové trilogii, ale jsou stále pány svého vlastního příběhu, který stojí samostatně na pozadí této galaktické ságy. Ságy, která opěvuje rytíře a generály, ovšem v této knize jde o příběh lidí, se kterými se můžeme snadněji ztotožnit, protože jsou pouze jedni z mnoha pilotů a důstojníků galaktických flotil či obyčejných mechaniků. Ve svém žánru jde o velmi povedené dílo, které je vždy příjemné si znovu přečíst. Je to skvělá oddychová četba, co Vám zpříjemní dva či tři večery