Cizinec přichází přehled
Mika Waltari
Statek u černého jezera série
1. díl >
Waltariho sice proslavily především romány těžící ze světové historie (Egypťan Sinuhet, Tajemný Etrusk, Pád Cařihradu nebo Nepřátelé lidstva), ale jednou z jeho umělecky nejprůkaznějších knih je psychologicky laděná novela Cizinec přichází z roku 1937. O jejích kvalitách svědčí i to, že se českého vydání dočkala již v roce 1941. Zavádí nás na finský venkov, do míst, kde těsné spojení lidských povah s drsnou přírodou dává ožít zasutým vášním a dramatům. Nový překlad Jana Petra Velkoborského je převzat z vydání z roku 2005.... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2012 , Knižní klubOriginální název:
Vieras mies tuli taloon, 1937
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cizinec přichází. Přihlašte se a napište ho.
Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Sevřený a na první pohled banální, i když tragický příběh čtyř lidí, kteří se dílem osudu, dílem náhody, sejdou na jednom místě, na nevýnosném a poměrně chudém statku v odlehlé finské oblasti...
Waltari dokázal na necelých sto padesáti stránkách úsporně, stylisticky čistě a čtenářsky naléhavě a bez zbytečných slov vylíčit nedlouhých několik měsíců smutného a drsného soužití starce, nešťastného manželského páru a cizince, které vyústilo ve zločin.
Každou větou jsem s nimi všemi doslova žila a čekala, jak tohle všechno může dopadnout. Při vší té bezvýchodnosti a strohosti je příběh plný poetiky a porozumění i soucitu s nezaslouženým neštěstím...
Vynikající novela vynikajícího autora, pro kterou je těch pět hvězdiček málo. Doporučuji.
Na novelu jsem narazil v antikvariátu a byla pro mne příjemným překvapením. Osobně mě příběh moc nezajímal (přestože nebyl špatný). Mnohem víc mě fascinovalo spojení popisů přírody s vykreslením lidských pocitů. Tak krásné a zároveň drsné dokáže vše být.
Dovolím si vypíchnout ještě pár postřehů: Autor propracovaně a postupně představuje jednotlivé identity postav a tím nás (čtenáře) ponechává v jisté nejistotě a očekávání. Kniha je vůbec čtivá a zároveň nenáročná. Když jsem ji na týden odložil a pak se k ní vrátil, během pěti stran si mě autor zase získal. Nakonec jen dodám, že pro českého čtenáře se může jednat o zajímavou sondu do severského světa. Všudypřítomné sauny mě na chudém venkově pobavily. 4/5
Kniha Cizinec přichází v seznamech
2013 | Egypťan Sinuhet |
2005 | Jeho království |
2004 | Tajemný Etrusk |
2002 | Krvavá lázeň |
2004 | Nepřátelé lidstva |
Pomalu, pomaloučku, ještě pomaleji... netrpělivý čtenář už by snad i chtěl, ale pořád se skoro nic neděje, v celé knize minimum přímé řeči... Osudy všech tří postav se "jen" stále více prolínají, jak mezi s sebou - a stále většinou beze slov, tak s okolní venkovskou přírodou. Okolní svět je kdesi, sice ne příliš daleko a občas se s ním musí vejít v krátký, vesměs pracovní vztah, ale v tomto venkovském světě není žádán ani vítán. Věci naberou grády až úplně na konci, v čtenáři se sevře srdce, ale vzápětí jako by nad tím příroda uzavřela kapitolu.
Román/povídka je z r. 1937, ale je to vlastně jedno, příběh se mohl udát včera, než jsem ho dočetl.
Tohle fakt není žádný akčňák, jaké vládnou dnešnímu trhu, ale o to více člověka naplní, o to hlubší pocit v něm zůstane. Zvláště má-li v oblibě kvalitní literaturu a má čas se s ní potěšit.