Hegemonův stín přehled
Orson Scott Card
Stínová série série
V pokračování románu Enderův stín je po válce. Lidstvo zachránil Ender Wiggin se svým týmem nadaných dětí, válečníků. Nepřátelé byli vyhlazeni, Bitevní škola zrušena. Děti se vracejí domů, ke svým rodinám, rozptýleným po celé Zemi. Až na Endera… Jakmile nebezpečí pominulo, Země se opět stává bitevním polem. Děti z Bitevní školy jsou mnohem víc než jen hrdinové, jako potenciální zbraně se stávají významnými pro své země, které by je rády využily. Postupně, jeden po druhém, jsou však všichni bývalí členové Enderovy družiny uneseni. Zachrání se jen Fazolek, který hledá pomoc u Enderova bratra Petra. Petr Wiggin, Enderův starší bratr, stále z pozadí manipuluje pozemskou politikou. A s Fazolkovou pomocí možná dosáhne svého cíle – ovládnutí světa.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2019 , Triton , ArgoOriginální název:
Shadow of the Hegemon, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hegemonův stín. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Válka s termiťany byla úspěšně vybojována a děti z Bitevní školy se vrátili na Zemi.
Na začátku knihy se dozvídáme jak se děti a zapojují se do běžného života. Fazolek u svojí nově objevené rodiny a Petra u své skutečné rodiny. Po letech odloučení ale zjišťuje není nic jako dřív. Téma je to zajímavé, určitě by mohlo být prozkoumáno více do hloubky, že by klidně vydalo na celou knihu. Je tedy škoda, že je mu věnována pouze malá část knihy a rychle se mění v souboj myslí (a zemí/armád) jedněch z nejchytřejších mozků na Zemi.
Fazolek se snaží zachránit život kamarádky a při tom se spojí síly s Enderovým bratrem. Při tom také můžeme sledovat Petrův nástup k moci a zvolení do úřadu Hegemona.
První kniha z Enderova univerza, kde jsme již kompletně bez Endera. Kniha je ale opět napsána velmi poutavě a postavy jsou napsané dostatečně zajímavě, takže myslím, že na kvalitě to nijak neubírá. A je super, že se dozvídáme, co se dělo na Zemi po tom, co ji Ender opustil.
Přestože bylo několik prvních kapitol knihy silných a ukazovaly, jak se děti vypořádávají s návratem na Zemi a běžnou socializací, další části se již začaly blížit klasickému a klišovitému young adult příběhu, kdy jeden mladý inteligentní hrdina musí zabránit mladému inteligentnímu padouchovi v ovládnutí světa. Kolem Fazolka se pak shromažďují další známé postavy z Enderovy ságy, ale prostě to už není ono. Přišlo mi to celé více psané pro mainstreamového čtenáře, kdy tomu chyběla jistá odvážnost originálu.
Knižní novinky (30. týden)
21.07.2019
Kniha Hegemonův stín v seznamech
1994 | Enderova hra |
2002 | Mluvčí za mrtvé |
2001 | Enderův stín |
2002 | Xenocida |
2010 | Ender ve vyhnanství |
70% - Svět Termiťanů je zničen, Ender a jeho sestra Valentina cestují k dalekým planetám a ostatní děti z Bitevní školy se vracejí ke svým rodinám. Mohla by to být idyla. Jenže není.
Nejen, že absolventi Bitevní školy, kteří se podíleli na vyhlazení mimozemské civilizace, už vnitřně dávno nejsou dětmi, i když tak vypadají. Ale zjevně se stali i žádaným zbožím. A tak se Fazolek u svých znovunalezených rodičů v Řecku moc neohřeje a už aby se dal na útěk, když se na scéně objeví jeho věčná Nemesis - chlapec Achilles, který mu nedává spát už od útlého dětství na ulicích Rotterdamu. A tentokrát si usmyslel, že bude vládnout světu. Neváhá k tomu zneužít Petru a některé další děti z Bitevní školy. Pak je možná načase zamyslet se, jestli by lepším vládcem světa nebyl Enderův bratr Petr Wiggin aka mocný influencer Locke.
Začátek se mi líbil moc - zejména to, jak Petra a Fazolek vnímali návrat k rodinám a jak se pokoušeli začlenit do života normálních dětí. Přišlo mi to psychologicky moc dobře podané. Ovšem pak do toho autor začal míchat geopolitickou situaci, Rusko, Čínu, Indii, Thajsko, a i když (jak bylo patrné i z jeho doslovu) má o historii těchto zemí hodně načteno a jeho postřehy jsou trefné (ruská touha po expanzi versus americké tendence přestat řešit globální věci a jet si jen na svém písečku), mně ta schopnost pár geniálních dětí předvídat a ovládat světové dění prostě nějak neseděla. Ono to mohlo fungovat na kosmické základně, když se mladí hrdinové strategicky rozhodovali o svém dalším kroku proti jiným dětem, které byly zvyklé uvažovat víceméně stejným způsobem (a především logicky). Ale pokoušet se manipulovat reálnými politiky a vojáky z různých koutů světa a předpokládat, že odhadnu každý jejich další krok? Nemyslím, že takhle politika funguje, protože ty motivace nejsou nutně jen logické a v daném případě nejvýhodnější.
A především jsem měla pocit, že čtu v podstatě soudobou literaturu. Jak jsme se dostali z kosmu na Zemi a začaly se řešit pozemské tahanice, nějak to úplně ztratilo jakoukoli sci-fi atmosféru.