Stíny nad Alhambrou přehled
Tanja Kinkel
Historický román odehrávající se v 15. století ve Španělsku, které je zmítáno konfliktem mezi muslimy a křesťany. Hlavní hrdinka, mladičká Lejla, je dcerou granadského emíra. Její matka je však křesťanka pocházející z významného španělského šlechtického rodu. Lejla vyrůstá v prostředí bájné Alhambry spolu se svým dvojčetem bratrem Tárikem, který se stává obětí intrik emírovy první ženy. Dívka po smrti bratra prchá spolu s matkou na sídlo jejího otce a ocitá se ve zcela odlišném světě křesťanské kultury. Přijímá křest a stává se doňou Lucií. Dostává se na dvůr Isabely Kastilské jako dvorní dáma. Avšak cítí, že srdcem patří do muslimského světa a těžce nese, že Granada je pokořena křesťany. Dobře napsaný historický román, který nás zavádí do jednoho z nejslavnějších období španělských dějin a umožňuje nám zajímavé srovnání dvou kultur, maurské a křesťanské.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2005 , Knižní klubOriginální název:
Mondlaub
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stíny nad Alhambrou. Přihlašte se a napište ho.
Krásné čtení, pro mě o to hezčí, že jsem kdysi procestovala téměř celou Andalusii a tak jsem si mohla touto knihou místa připomínat.
Můj první historický román a určitě ne poslední
Kniha Stíny nad Alhambrou v seznamech
Španělsko 15.-16. století Maurové Al-Andalus
2007 | Dcery Říma |
2004 | Synové vlčice |
2005 | Stíny nad Alhambrou |
2010 | Sloupy věčnosti |
2001 | Lvice z Akvitánie |
Prozatím nejslabší počin, co jsem doposud od autorky četla (Dcery Říma, Synové vlčice). Kniha ve mne zanechala pocit, že jde prvotně o romantický příběh mladé dívky, jehož kulisu vytváří historická (pro nás čtenáře historická) událost. Jenže pro mne je prvotně interesantní právě ona historická událost – dobytí Granady, toto slavné završení reconquisty. Zatímco narůžovělá romantika mne nudila, nudí a s vysokou pravděpodobností nudit bude. Zde jde navíc o romantiku prznící hororový žánr, tedy „Kráska a Zvíře“ na postmoderní způsob“ neboli všemožné variace na pár „smrtelnice a upír“ (například „smrtelnice a vlkodlak“, „smrtelnice a zombie“, …. ). Jak bylo řečeno, historie je upozaděna, a musí být, vzhledem k rozsahu knihy; zkrátka autorka si zde vzhledem k dějinám na sebe vzala přílišné břemeno a neměla sil donést jej do cíle. Boje, provázející pád poslední bašty muslimské víry na Pyrenejském poloostrově jsou brány „letem světem“. Propracovanější prostředí maurského dvora kontrastuje s letmým, povrchním vystižením atmosféry dvora panovníků katolických. Krom toho je pohled na katolickou stranu téměř štítivý, to irituje, jakkoli chápu, že příběh vypráví dívka vychovávaná v muslimské víře.