Sto rokov samoty přehled
Gabriel García Márquez
Jeden z najslávnejších románov 20. storočia, ktorý bol preložený do viac ako 37 jazykov, a vyšiel v počte vyše 30 miliónov kusov. Román Sto rokov samoty prvý raz vyšiel v roku 1967, Gabriel García Márquez mal vtedy 39 rokov a svet si navždy zapamätal jeho meno. Dnes je román považovaný za jedno z najvýznamnejších diel latinskoamerickej a svetovej literatúry. Nápad na jeho napísanie sa zrodil v januári 1965, keď Márquez cestoval s rodinou na dovolenku do Acapulca. Začul vravu mestečka Macondo a hneď vedel, ako napíše svoj nový román. Vrátil sa domov, zatvoril sa do pracovne, a keď z nej po osemnástich mesiacoch vyšiel, v ruke držal 1 300 strán rukopisu a bol šťastný. Príbeh je komponovaný z množstva reálnych aj fantazijných epizód a rozpráva o pôvabných i krutých príhodách šiestich generácií rodiny Buendíovcov z fiktívneho mestečka Macondo. Koho môže kniha zaujať: Čitateľov, ktorí sa chcú nechať príbehom očariť a radi si prečítajú titul z osvedčenej svetovej klasiky.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , Slovart (SK)Originální název:
Cien años de soledad, 1967
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sto rokov samoty. Přihlašte se a napište ho.

Využil jsem toho, že se na Netflixu objevil seriál podle tohoto románu, abych splnil svůj dlouhý rest a knihu si konečně přečetl, než ji uvidím natočenou. Je zajímavé, jak si člověk obecně o románu, který je všeobecně známý a uznávaný a v kultuře na něj existuje nespočet různých odkazů, udělá nějaký obrázek, který se pak moc neshoduje s tím, co skutečně čte.
Především jsem od tohoto stěžejního díla "magického realismu" čekal výrazně víc... magického realismu. Dále musím přiznat, že k dočtení knihy jsem se musel přemáhat, protože je na mě příliš "hutná" - v přehršli postav, často s podobnými jmény, jsem se přestal orientovat už po pár stránkách a děj je natolik zhuštěný, že by to vydalo snad na deset románů. Kolikrát se toho na jedné stránce odehraje tolik, že by to v jiném románu stačilo na celou samostatnou kapitolu. Dávám zdvořilostní tři a půl hvězdičky z respektu k nepopiratelně velké literatuře, ale k mým srdečním knihám se to nezařazuje. Teď jsem zvědavý, jak se s tím popasovali ve zmíněném seriálu.
Ještě musím pokárat nakladatelství, protože tolik překlepů a jiných chyb jsem v kvalitní knize už dlouho nenašel (zvlášť když je to už šesté vydání, takže příležitosti k jejich vychytání byly).

Knihy magického realizmu často nečítam, ale tento príbeh rodu Buendiovcov ma úplne strhol.
Zemřel spisovatel Gabriel García Márquez, nositel Nobelovy ceny
18.04.2014
„Otec Nicanor přinesl ke kaštanu šachovnici a krabici s kameny a nabídl mu, aby si zahráli dámu, José Arcadio Buendía však odmítl s tím, že nikdy nedovedl pochopit, jaký smysl má utkání mezi dvěma odpůrci, kteří se shodují v zásadních věcech.“
Ocenění knihy (1)
1972 -
Premio Rómulo Gallegos
Kniha Sto rokov samoty v seznamech
v Přečtených | 3 291x |
v Mé knihovně | 889x |
v Chystám se číst | 1 320x |
rodinné vztahy Jižní Amerika magický realismus rozhlasové zpracování ságy Kolumbie kolumbijská literatura hispanoamerická literatura Macondo zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2006 | ![]() |
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |
1997 | ![]() |
2005 | ![]() |
Napíšu pravdu. Možná jsem tehdy nebyl příliš naladěn, možná jsem od knihy s tak dobrými referencemi čekal něco jiného, možná mi nesedl autorův styl. Nevím.
Přečetl jsem ji celou, některé části i s velkým zájmem. Některé s menším.
Možná skutečně někdy hraje roli to, s jakou náladou a očekáváním ke knize člověk přistupuje.
Jedno ale vím, znovu už ji číst určitě nikdy nebudu, abych se přesvědčil, zda ně mě ty příběhy budou působit jinak.
Spisovatel to ale určitě velmi dobrý je. Sepsat, pro většinu čtivě, takovou kroniku rodu Buendiů, to už se určitě něco umět musí. Něco o Kolumbii a mentalitě některých jsem se z knihy dozvěděl.