Stopy na cestě přehled

Stopy na cestě https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503628/bmid_stopy-na-ceste-eyV-503628.jpg 4 45 45

Román Stopy na cestě je bestseller ukrajinského autora Valerije Markuse. Vypráví svůj autentický, poutavý a zároveň syrový příběh mladého muže, který vyrůstá na Ukrajině po rozpadu Sovětského svazu v obtížném období devadesátých let. Jeho kroky vedou do ukrajinské armády, která v té době trpí postsovětskými stereotypy, byrokracií a polofeudálními vztahy mezi důstojníky a vojáky. Když je Krym v roce 2014 anektován ruskou armádou, hlavní hrdina je coby výsadkář poslán se svou vojenskou jednotkou bojovat na východní Ukrajinu. Tam je konfrontován s krutou a těžko pochopitelnou realitou války. Autor dovede udržovat čtenáře v napětí a příběh se před našima očima odvíjí jako film. Nabízí nebezpečí i úlevu, opravdovou realitu a silné emoce. Jde o velice živou knihu, která nepřináší jenom text, ale také možnost spatřit na vlastní oči, co se na východní Ukrajině odehrává během války. Kniha totiž obsahuje téměř 60 QR kódů, které za pomoci fotografií a videí přenesou čtenáře mezi skutečné osoby a události na frontě. Poznáte, jak vypadají ubikace vojáků, jak se ukrajinští vojáci ve volných chvílích baví, uvidíte vojenskou techniku, záběry z boje, ale třeba i skutečný dopis od dívky, který vojákovi přišel na frontu.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Familium
Originální název:

Cліди на шляху , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stopy na cestě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

engelbert
12.02.2024 3 z 5

Začátek knihy mi připomenul moji základní vojenskou službu, kde armáda na venek dělala ramena a uvnitř to byla bída materiální i lidská. Hlavní rozdíl jsem viděl v tom, že autor se výcviku účastnil dobrovolně. Pak už šlo do tuhého, mně válka v armádě nepotkala. Proces zmoudření hrdiny v armádním prostředí mi připadá jako malý zázrak, vypovídající o mimořádném charakteru, inteligenci a štěstí. Je děsivé, že na krutosti obrovského rozsahu už nemusíme vzpomínat v druhé světové válce. Celkově mě kniha zaujala, tváří se ovšem jako sebezpytný deník. Žádná postava se tu nevyvíjí, kromě vypravěče, pouze přicházejí a odcházejí. Skvěle popsáno jak se v armádě spěchá, aby se pak čekalo.

eliska2669
12.11.2023 5 z 5

Kvůli prezentaci a formátu knihy (příliš těžký a velký formát, působí jako YA populární kniha pro teenagery, jakože "cool, jsou tam QR kódy, autor je mladý a píše o sobě - přiznám se, že jsem ho podcenila) jsem ji měla tendenci odložit, ale jsem ráda, že jsem to neudělala.

Je to hodně syrové, vůbec to není žádná ukrajinská "propaganda," naopak. Otevřeně mluví o všech problémech, které ukrajinská armáda měla a má, včetně obrovské korupce. Také upřímně popisuje, jak lidé na východě Ukrajiny nebo přímo vojáci ani nevěděli, co se děje na Majdanu, ani nebyli nijak zvlášť proukrajinští. Ten mindset se ale v průběhu války očividně mění, i v této knize.

Mrzel mě nepoměr mezi dost dlouhým a detailním vyprávěním o autorově dětství a vojenském tréninku a potom naopak dost krátké a útržkovité vyprávění o válce.
Ačkoliv to je možná tím, jak je tu i válka popsána realisticky - člověk očekává obrovské dramatické vyvrcholení, hrdinské činy. Dostane bahno, nekonečné čekání, přejíždění sem a tam, kondenzované mléko, opravy strojů a smrti kamarádů, které se zdají být zbytečné.
A ty QR kódy byly nakonec fajn.


Romča11
14.07.2023 5 z 5

Úžasné vyprávění přímo z fronty. Autor skvěle zachycuje své dětství, proč se rozhodl dát se k armádě, jak probíhal výcvik a hlavně každodenní život vojáka na frontě poté, co Rusové vpadli na Ukrajinu v roce 2014.
Přestože by se vyprávění ze vojenského prostředí mohlo zdát nudné a nezajímavé, autor dokázal své zážitky podat velmi poutavě a surově. A to zejména díky jazyku, který zvolil. Je jednoduchý a prostý a tím je čtenáři celá kniha mnohem bližší.
Autor také skvěle ukazuje, že jak hrozně vypadala ukrajinská armáda před invazí v roce 2014. To mě dostalo.
Celkově tato kniha dává výbornou možnost nahlédnout do toho, jak to v ukrajinské armádě chodí.
Otevřelo mi to oči v tom, kolik toho Ukrajinci pro jejich zemi a pro nás, pro Evropu obětují.
Kniha navíc obsahuje QR kódy, které odkazují na fotografie často přímo z fronty a skvěle doplňují děj a ten tak působí na čtenáře o to víc.
Stopy na cestě je kniha, která vám ukáže surovou realitu dění v ukrajinské armádě a na ukrajinské frontě.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stopy na cestě v seznamech

v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených3x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Ukrajina ukrajinská literatura válka na východní Ukrajině (2014-2019)

Autorovy knížky

Valerij Markus
ukrajinská, 1993
2022  83%Stopy na cestě