Strach (1933) | Databáze knih

Strach přehled

Strach
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232544/bmid_strach-232544.jpg 4 22 22

Vyšlo jako svazek knihovny Omnia. Psychologická novela je detailní uměleckou studií manželské krize analyzující pocity nevěrné ženy, která podlehla náhodné známosti spíše z nudy a touhy po dobrodružství, než ze spalujícího citu, který by ji dokázal před sebou samotnou ospravedlnit. Po odhalení se stane obětí vydírání a propadá ničivému strachu o dosavadní klidné zázemí a rodinné štěst... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Adolf Synek

Angst, 1920

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strach. Přihlašte se a napište ho.

dasa6360
06.02.2025 4.5 z 5

„Strach je škaredější než trest, neboť trest je věc určitá, kdežto napětí strachu je neurčité a strašně nekonečné.“

Věta, která podle mě nejlépe vystihuje celou podstatu této krátké novelky, v níž nejde jen o nevěru a vydírání, ale především o samotnou duši člověka, která se pomalu hroutí pod tíhou vlastního svědomí, čímž vás Zweig bude dusit až do poslední stránky, ale vy místo toho, abyste chtěli uniknout, budete chtít číst dál a dál.

Celé je to navíc vystavěné s minimem rekvizit (vídeňský byt, anonymní ulice, pár dopisů, neodbytný strach) a bez velkých zvratů. Zweig si totiž vystačí s lidskou psychikou, kdy se to největší drama odehrává mezi řádky, v tichých chvílích, při kterých si s člověkem pohrává jeho vlastní mysl.

Alieri
28.01.2025 5 z 5

Zweig ví, jak psát.

Apo73
23.01.2021 3 z 5

Starý dobrý Zweig ještě před tím, než získá autorskou sílu. Je to vlastně povídka, která přesně ukazuje, jaká budou nejsilnější stránky autora - psychologická kresba, skvěle vystavěná situace, minimálně dva dějové zvraty - a zase vášeň. Doporučuji si přečíst tuto knížečku jako doplněk k povídkové knize Amok, kterou jinde hodnotím velmi vysoko. Klidně by to mohla být jedna z povídek právě v tomto výboru. Proč ji zde nedávám všechny hvězdičky je asi proto, že právě z Amoku vím, že má Zweig daleko silnější povídky. Ale i Strach je pěkné čtení, doporučuji.

Krvavý román, Obraz Doriana Graye a dalších 75 eknih zdarma ke stažení

09.01.2025