Střelba v Kodani přehled
Niklas Orrenius
Jsou karikatury proroka Muhammada zbytečná provokace, nebo důkaz svobody slova a uměleckého projevu v západním světě? Lars Vilks nejspíš nečekal, že se po zveřejnění jednoho obrázku stane terčem výhrůžek, Al-Kajdá vyzve k jeho likvidaci a stráví zbytek života s policejní ochranou v utajení. Vilks svou uměleckou kariéru založil na provokaci a hře s hranicemi. Švédské úřady třeba rozčílil proslulou instalací Nimis v přírodní rezervaci. Zašel u kresby proroka Muhammada se psím tělem moc daleko? Niklas Orrenius se také ptá, jestli současná švédská společnost není pokrytecká a kdo nese vinu za mrtvé při teroristických útocích. Švédsko se mění z homogenní společnosti v zemi obyvatel různého původu a mnoha vyznání. Politici i běžní občané stojí před novými problémy. Situace, kterou ve své knize z roku 2016 popsal Orrenius se znovu proměňuje, Švédsko je laboratoř budoucnosti – a to i pro střední Evropu, kde prozatím uprchlíci zůstávají především strašákem předvolebních kampaní.... celý text
Literatura světová Žurnalistika, publicistika
Vydáno: 2021 , AbsyntOriginální název:
Skotten i Köpenhamn: Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Střelba v Kodani. Přihlašte se a napište ho.
Třetí kniha od Prokletých reportérů. Zajímavé téma a také hodně složité, klobouk dolů před autorem, že se toho nebál a probíral téma ze všech stran. Rozhodně mě překvapilo, jaká panuje ve Švédsku situace.
Všechno je jednou poprvé, a tak přišla i Absyntovka, kterou jsem se neprokousala.
Drahý (doslova) umělec mi k srdci nepřirostl. Nic zlého jsem mu teda nepřála, svobodě slova fandím, radikalismu ne. Ale soustavně někoho urážet jen proto, že můžu (a pak ještě nepřímo ponoukat další lidi k témuž), není umění, ale šikana. A když jsem si navíc v půlce knihy ještě našla, jak to s Vilksem dopadlo, zeptala jsem se v duchu jeho i autora knihy: Stálo Vám to za to? A ztratila jsem chuť pokračovat v tomto pátrání, kdo že je v právu. :(
Kniha Střelba v Kodani v seznamech
Místy možná až příliš zeširoka, ale jako podnět k diskusi o svobodě slova a ilustrace současné situace ve Švédsku parádní.