Stříbrná paruka přehled

Stříbrná paruka
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427972/stribrna-paruka7E8gM1-VkC-.jpg 4 17 17

„Na důkaz obdivu a jako dík za dosud nezměřenou a často málo ceněnou práci kočujícího hereckého stavu. “ Snad taková dedikace by mohla stát v titulním listě „Stříbrné paruky“, prvního díla laureáta státní ceny Adolfa Branalda. A těmito slovy by bylo nejlépe vyjádřeno poslání románu, v němž vykreslil autor jako dosud nikdo předtím v české literatuře skutečný život herců kočujících společností v druhé polovici minulého století. Tři herecké generace Matyášů, přitahovaných vždy znovu a vždy jinak touhou po divadle a láskou k hereckému umění, tu zpodobňují vlastně osudy desítek podobných nadšených průkopníků českého divadla, rozsévačů českého slova a dramatického uměni na našem venkově. Dnes, kdy se na venku žije už v úzkém a pravidelném styku s veškerým kulturním děním, nám „Stříbrná paruka“ připomíná, že to byly právě kočující herecké společnosti — tu lepší, tu horší — které pomáhaly udržovat národní sebevědomí a které svými představeními přinášely venkovskému pracujícímu člověku oddych, osvěžení i poučení. Dnešní herci, už zabezpečeni, státem podporovaní a ve své práci uznávaní, navazují tu vlastně na jejich práci. Ale jak těžko žili tenkrát ti, kdož si předsevzali jako svůj životni úkol sloužit hereckému umění a hereckým uměním lidu! Byly v jejich životech tragedie, byla zklamání soukromá i umělecká, byly deserce od praporu, byly i marné oběti — ale nakonec žhavá láska k divadlu a k jeho vznešenému poslání byla silnější a pomáhala překonat i chvíle nejtěžší. Adolf Branald zachytil ve „Stříbrné paruce“ se vzácnou znalostí prostředí realisticky i se smyslem pro zvláštní vůni hereckého ovzduší celý tenhle svět, dal čtenářům ve svých postavách živý obraz minulého života — k poučení, k přemýšlení i k srovnávání.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stříbrná paruka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Kontryhelka
23.03.2022 5 z 5

Historický náhled do nelehkého života kočovných herců. Často smutný příběh lidí, kteří sami rozdávali radost ostatním, aby po těžké práci přišli na jiné myšlenky a trochu se rozveselili. Jejich práce byla jejich radostí a posláním i když oni samotní herci se potýkali s nepochopením společnosti a lidé na ně často hleděli s velkým opovržením a despektem.

jana14
15.03.2022 5 z 5

Krásná historická sága o hercích z českého kočovného divadla. Dnes si ani neuvědomujeme, jakou roli hráli tito umělci a kočovné divadelní společnosti v našem národním obrození, jak šířili český jazyk a kulturu v zapadlých městech a krajích. Jejich život byl často velmi težký, materiálně strádali, maloměsto je odsuzovalo. Přesto je ladění knihy spíše pozitivní. Byla bych moc ráda, kdyby kniha vyšla v novém vydání. Bohoužel, na mnohé vynikající starší české spisovatele, nejen na Adolfa Branalda, se dnes zapomíná. ČT by mohla opět uvést stejnojmenný TV seriál.


WEIL
17.08.2011

Jak se žilo hereckým kočovným společnostem dříve, když museli mít povolení zda mohou vůbec do obce či městečka vstoupit?
Těžce.
Se stejným názvem je občas dávám i televizní seriál.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stříbrná paruka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených29x
v Doporučených1x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit3x