Stručná historie času přehled
Stephen W. Hawking (p)
Od velkého třesku k černým dírám. Stručná historie času se stala světovým bestsellerem a byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků. Jaká je povaha prostoru a času? Kde se vzal vesmír a kam směřuje? Mohl se na jeho vzniku podílet Bůh? Dá se cestovat časem? Co se stane astronautovi v černé díře? Na takové otázky se pokouší co nejsrozumitelněji odpovědět jeden z nejvýznamnějších vědců současnosti, britský matematik a astrofyzik Stephen Hawking.... celý text
Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: 2007 , Argo , DokořánOriginální název:
A Brief History of Time, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stručná historie času. Přihlašte se a napište ho.
Dnes už trochu zastaralá věc, však taky byla psána ještě před 100% potvrzením (tím myslím pozorování) černých děr a před první detekcí gravitačních vln. I zmiňovaná teorie strun se teď spíš opouští, máme tu Verlindeho a nejnověji třeba hypotézu "dutých" černých děr... Přesto ale hezký přehled kosmologie, se spoustou zajímavých myšlenek, které jsem si označil a rád se k nim někdy vrátím. S výše uvedenými postřehy nezbývá ovšem než doporučit.
Hawking začal pútavo, polopaticky, ak bolo cieľom priniesť zaujímavé informácie laickým čitateľom, darilo sa mu sprvu dobre. No potom sa autor odtrhol z reťaze, pridával pojmy a teórie, ktoré boli a sú z roviny sci-fi, možno dokonca až fantasy. Neupieram vedcom snahu porozumieť svetu, ale mám pocit, že sa jedná o preteky, kto tú zázračnú všeobíjmajúcu teóriu objaví prvý, čo vedie k smiešnym, až fantaskným a nepodloženým teóriám a záverom. Viac sa mi v tomto smere pozdáva Karl Sagan. Pozn: vsuvky a doplnky prekladateľa ma dosť rozčulovali, bez nich by sa mi kniha páčila viac.
19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem
22.03.2017
Kniha Stručná historie času v seznamech
v Přečtených | 1 236x |
vesmír fyzika přírodní vědy věda kosmologie (vznik, vývoj, zánik vesmíru) stručná historie
1991 | Stručná historie času |
2008 | Jirkův tajný klíč k vesmíru |
2004 | Ilustrovaná teorie všeho |
2002 | Vesmír v kostce |
1995 | Černé díry a budoucnost vesmíru |
Ze světa kvarků, bílých trpaslíků a černých děr, o smyslu času, minulosti, budoucnosti a relativitě.
Líbilo se mi to, i když je to 36 let stará záležitost a svět fyziky je úplně jinde, nebo ne?
Pro úplné laiky trochu složité čtění, ale když máte zápal pro věc, rádi zdoláte i složitější text. ;)