Štvrté krídlo přehled

Štvrté krídlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540720/mid_stvrte-kridlo.png 4 1952 1952

Empyreum série

1. díl >

Špeciálne vydanie s oriezkou a bonusovými kapitolami v limitovanom počte kusov. Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol. Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod. Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Fourth Wing, 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Štvrté krídlo. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (459)

oldriskaa3h4
dnes 4 z 5

Fantasy vůbec nečtu, ale vzhledem k tomu, že kolem této knihy byl obrovský humbuk a všichni kolem mě ji hltali, tak jsem neodolala. No, není to vůbec špatné, je to taková fajn oddychovka. Uvítala bych víc psaní o dracích než Xadenových svalech a okusování spodního rtu, ale chápu patří to k tomu. :) Violet mi někdy dost lezla na nervy a měla jsem chuť jí proplesknout :D. Příběh je super, pořád se vněm něco děje. Pět hvězd ale nedám zas tak odvařená jsem z toho nebyla, ale ten konec mě bezesporu nalákal na další díl.

Erudite
25.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Asi už jsem přečetla příliš mnoho podobných fantasy, takže nebylo těžké uhodnout, jak přibližně příběh skončí. Knihu (audioknihu) jsem si ale užila, i když bych ji nezařadila mezi nějak extrémně vyčnívající z té laviny fantasy knih plných mužů se zvláštně zabarvenýma očima, s mocí která má co dělat se stíny/temnotou či nocí (ehm Rhys). Každopádně se ale těším na další díl, takže se rozhodně nejedná o knihu nudnou, i když je pravda, že jsem čekala něco mnohem méně předvídatelného, vzhledem k tomu kolik je už dlouhou dobu kolem Čtvrtého křídla povyku.
Jinak pokud vás zaujali draci (a ženy - jezdkyně), velmi doporučuji knihu Znovuzrození dračího oka (Alison Goodman). Četla jsem ji už před mnoha lety, ale v mnoha pasážích Čtvrtého křídla jsem si na ni nemohla nevzpomenout.


Salvatoreanne
25.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak že ....
Začátek brilantní , scéna po lávce mně fakt bavila bylo to super i ta nevraživost a pomalé nacházení potenciálu Violet .... Xaden jasný zabijácký morous enemies to love klasika neurazí mně to .

Co mi ale hodně vadilo bylo náhle přerušování scény a přeskakování .
A to až do poslední velké operace za hranicemi štítu tam se díky bohu už spisovatelka rozepsala.

To že v knížce je nějaký úsek věnován erotice mi vůbec nevadí ba naopak.

Od bestseleru Maasove to prostě čtenářky vyžadují a čekají jak na akci tak na romantickou linku ,která prostě každého zajímá . Za mně v pořádku .

Hvězdičku ubírám za problém zmíněný výše. Dokonce jsem chvily přemýšlela že knihu přestanu číst nakonec jsem to překlenula a konec téhle knihy je famózní . A druhý díl si přečtu.

Každopádně první úryvek v poděkování byl fakt divný a trošku si myslím že spisovatelka je divná .

všechny komentáře

Související novinky (9)

10 nejčtenějších knih (září)

15.09.2024


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024


10 nejčtenějších knih (srpen)

15.08.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (20)

Drak bez jazdca je tragédia. Jazdec bez draka je mŕtvola.


Neexistuje miesto, kde by som ťa nenašiel, Zúrivka.


Nebojím sa ťažkej práce, predovšetkým, keď viem, aká je odmena sladká. Radšej by som prehral celú túto vojnu, ako žil bez teba, a ak to znamená, že budem musieť znovu a znovu dokázať, že som ťa hoden, tak to urobím. Dala si mi svoje srdce a ja si ho nechám.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (2)

2023 - HumbookAwards (Nejočekávanější překladová kniha roku 2024)
2023 - Goodreads Choice Awards (Romantasy)


Kniha Štvrté krídlo v seznamech

v Právě čtených108x
v Přečtených2 548x
ve Čtenářské výzvě680x
v Doporučených286x
v Knihotéce839x
v Chystám se číst893x
v Chci si koupit290x
v dalších seznamech37x