Vinnetou mezi Beduíny přehled
Karl May
Supové Mexika série
Vyprávění o hrdinských činech bílého lovce Old Shatterhanda a jeho indiánského přítele Vinnetoua.
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1992 , Laser-books (Laser)Originální název:
Satan und Ischariot, 1894
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vinnetou mezi Beduíny. Přihlašte se a napište ho.
Další z románů reprezentující klasické prvky Mayovek - padouši, rudoši a chrabrý Old Shatterhand, který se nechal naverbovat vydavatelem časopisu, aby šmejdil kolem povstání mexického generála Jargasa jako zpravodaj. Jenže Jargas byl zastřelen a Šárlí se chce vrátit zpět do Ameriky. Přijde ale na stopu indiánsko-bělošského spiknutí a zjistí . že přistěhovalci z Evropy jsou ve smrtelném nebezpečí. Děj pokračuje africkou odbočkou a světe div se, jindy zdrženlivý náčelník Apačů se prohání Tunisem a Egyptem v háiku, aby všechno to pátrání po povedené Meltonovic tlupě završili zpět v Severní Americe - 60 %
V roce 2019 přečteno již počtvrté. Druhý díl cyklu Satan a Jidáš (v češtině většinou vydané pod názvem Supové Mexika) se mi líbil o něco více než první díl. V případě románu "Vinnetou mezi beduíny" nevidím žádný důvod k neudělení zasloužených pěti hvězdiček. Závěrečný děj v Almaden alto je naprosto strhující, Mayovi se velmi povedla i africká odbočka, kdy ani ten Vinnetou v Tunisu a Egyptě nepůsobí nijak nepatřičně. Škoda snad jen, že May nezakomponoval do děje Halefa a jeho setkání s Vinnetouem (tohle zřejmě autorovi připadlo přehnané, ale určitě ho ta myšlenka alespoň napadla). Jako samostatná kniha patří druhý díl cyklu k nejlepším dílům Karla Maye (osobně bych ji řadil někde na konec nejlepší desítky).
Kniha Vinnetou mezi Beduíny v seznamech
1969 | Syn lovce medvědů |
1971 | Divokým Kurdistánem |
1970 | Pouští |
1968 | Černý mustang |
1981 | Poklad ve Stříbrném jezeře |
Audiokniha skvělá.
Odkaz z děl autorových - dobrodružství jenž má za úkol upevňovat zásady pro čestný a navzdory nástrahám poctivý život.
Je charakteristické, že v životních pádech talentovaný autor nachází tu obrodnou vizi pro změnu svého osudu v literární inspiraci s hrdiny slávou a čestností věhlasnými.
Jako vždy souboj podlých padouchů se zachránci obětí bezbranných a nevinných.
Hezký poslech všech dílů, srdečný dík za tuto možnost.