Svedectvá přehled
Margaret Atwood
Príbeh služobníčky série
< 2. díl
Dejiny sa neopakujú, ale rýmujú. Keď v roku 1985 Margaret Atwood vydala román Príbeh služobníčky, kniha vzbudila zaslúžený ohlas, ktorý neutíchol viac-menej dodnes. Aj jeho pokračovanie Svedectvá vzbudilo veľký záujem čitateľov aj kritikov – autorka zaň dostala Bookerovu cenu. Dej románu sa odohráva pätnásť rokov po udalostiach opísaných v Príbehu služobníčky a jeho rozprávačkami sú prominentná predstaviteľka gileádskeho režimu a dve dospievajúce dievčatá žijúce v odlišných svetoch – Agnes z Gileádu a Daisy z Kanady. Prostredníctvom ich svedectiev sa pred čitateľom odvíja svet teokratickej diktatúry, v ktorej ženy a ľudské práva neznamenajú vôbec nič.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2021 , Slovart (SK)Originální název:
The Testaments, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svedectvá. Přihlašte se a napište ho.
Možná ta doba, která uplynula od napsání Příběhu služebnice, je znát i na autorčině zkušenosti. Pokračování obvykle bývají znatelně horší, v tomto případě to neplatí.
Kniha roku 2020 je vyhlášena!
15.10.2020
Knižní novinky (22. týden)
25.05.2020
Ocenění knihy (4)
2020 -
Audiokniha roku
(Nejlepší kniha – vícehlasá četba (OneHotBook))
2020 -
Goodreads Choice Awards
(Best Fiction)
Kniha Svedectvá v seznamech
v Mé knihovně | 297x |
antiutopie, dystopie, kakotopie kanadská literatura feminismus Bookerova cena teokracieAutorovy další knížky
2008 | Příběh služebnice |
2018 | Alias Grace |
2020 | Svědectví |
2001 | Slepý vrah |
2005 | Přežívá nejsmutnější |
Pecka! Po přečtení komentářů u prvního dílu nemůžu jinak, než navést i ty méně spokojené na druhý díl. Najdou tam totiž vše, co jim na jedničce chybělo, například informace o Gileádu jako takovém, historii a osudy mnoha postav. Nezodpovězené otázky nebudou v takovém měřítku. To, co vytýkali jedničce, ve dvojce nenajdou. To, co jim v jedničce scházelo, v ní naopak zjistí. Jak autorka přiznává na obálce, při psaní knihy se inspirovala doplňujícími dotazy a komentáři čtenářů k jedničce. Jednalo se o bravurní krok. Myslím, že kniha zodpovídá všemožné otázky a úvahy, které člověku nedaly spát při čtení jedničky. Navíc je akčnější. Za naprosto ideální považuji i vyprávění ze tří úhlů. Život a příběh každé jednotlivé osoby nám na Gileád poskytne vhled z jiné perspektivy. Na prožitých situacích různých postav ukáže jeho "fungování". Jednička byla ztvárněná dokonale, protože měla vystihovat pohled jedné obyčejné, podlomené ženy, která se ocitla v pekle a vlastně nemá přístup k reálným informacím. Ví pouze to, co výše postavení chtějí, aby věděla, ať už je to pravda, dezinformace či propaganda a pak už jen to, co prožije na vlastní kůži. Jedině tak se do ní člověk mohl maximálně vžít a celý ten hrůzný sen s ní prožívat, jako by se to dělo právě jemu. Myslím, že to byl záměr a dle mě naprosto splnil, co měl. Dvojka je však pojatá jinak. Čtenáři nabízí komplexnější pohled na celé dění v zemi i mimo ni. Vysvětluje pravidla, principy i důvody. Ukazuje pohledy generací, které se už v Gileádu narodily a nemají tedy vzpomínky na život předtím. V knize je i více zakomponován příběh či zápletka a celkově akce (na rozdíl od jedničky, která stavěla na jiných aspektech). No prostě opět (jako u jedničky) nemám, co bych vytkla.
Pozor spoiler: Bohužel se mi nepodařilo pochopit, co tetu Lydii vedlo k vyzrazení jejího plánu (a hlavně jeho úspěšné realizaci) na návrat Nikolky do Gileádu právě veliteli Juddovi. Nic tím přece nezískala. Naopak. Nikol si díky tomu chtěl s velkou slávou vzít a její útěk podrobně vyšetřovat a následně nekompromisně trestat, když šlo zrovna o tolik zpopularizovanou Nikolku. Proč se svými plány tedy před ním vycházela na světlo Boží? Snažila jsem se hledat i mezi řádky, ale bez úspěchu. Jestli někdo ví, budu ráda, když to sem nebo do zprávy, napíšete, abych mohla říci to, co mi teď trochu chybí: Takový ten wow efekt. Jo takhle! Geniálně vymyšlené apod. Děkuji. Já tak trochu "doufala", že to celé bude zkrytá lest, kdy Lydie roky záměrně pomáhala Mayday jen proto, aby si u nich získala důvěru a dostala pak snadno Nikolku zpět do Gileádu. Přičemž následné uveřejnění dobrovolného "návratu domů", kdy Nikolka vlastně pouze z vlastní vůle díky misionářkám prchla ze "zkaženého, padlého a nebezpečného světa" zpět do bohulibé teplé náruče Gileádu, by bylo geniální světovou reklamou pro Gileád i pro samotnou tetu Lydii. Inu, nestalo se. Teta Lydie byla nakonec dobrák se vším všudy, takže moje myšlenky za roh nebyly naplněny. Škoda. I tak je ale kniha super!!!
Jak říkám, Svědectví si vážně přečtěte a to i za předpokladu, že jednička Vás nenadchla. Nebudete litovat.
P.S.: Také Vám nějak neseděly počty při popisu metody pašování "nových perel" přes kanadské hranice do Gileádu? :-)