Svět podle Trumpa přehled
Tomáš Klvaňa
Spojené státy americké stojí před rozhodující křižovatkou, která předurčí budoucí směřování světové politiky. Prezidentské volby na podzim roku 2024 představují klíčový moment, jehož výsledek ovlivní nejen samotné Spojené státy, ale i mezinárodní vztahy a globální dění v mnoha různých oblastech. Tomáš Klvaňa, renomovaný amerikanista a profesor na New York University v Praze, nabízí výjimečný pohled na politické dění v nejdůležitější zemi světa. Svou nejnovější knihu věnuje kontroverzní postavě Donalda Trumpa a vypráví příběh jeho vzestupu z drsného prostředí realitního byznysu v New Yorku do showbyznysu a nakonec i nejvyšší politiky. Trumpův vliv na domácí i světovou politiku je nesporný. Klvaňa překračuje běžné mediální narativy a poskytuje hluboký vhled do fenoménu jedné z nejvýraznějších osobností současné politiky. Kombinuje přitom přímé zkušenosti z amerického politického prostředí, zákulisní setkání s klíčovými aktéry i rozhovory s občany, na které míří politické strategie Trumpa a jeho odpůrců. Klvaňův rozbor není povrchní novinářskou kritikou, ale snahou pochopit kořeny a důsledky Trumpova působení v širším kontextu. Svět podle Trumpa vypráví příběh o současné Americe, jejích vnitřních sporech, snahách a ideálech, které formují její politiku. Kniha kombinuje reportážní postřehy, eseje a analýzu, je však čtenářsky srozumitelná a místy také vtipně sarkastická. Volně navazuje na Klvaňovu předchozí úspěšnou knihu, Fenomén Trump (2016).... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět podle Trumpa. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Svět podle Trumpa v seznamech
2016 | Fenomén Trump - Poslední vzpoura bílých mužů |
2011 | Marina |
2017 | Možná přijde i diktátor. Proč už zase ztrácíme svobodu a nikomu to nevadí |
2023 | Kuba: Stručné dějiny konce |
2024 | Svět podle Trumpa |
"Pověst drsňáka je mi stejnou záhadou jako to, že se Trump, obézní miliardář s tučnou vrstvou oranžového make-upu s bizarním účesem, jenž nevynechá jedinou příležitosto k nářkům, jak mu pořád někdo ubližuje, stal vzorem alfa maskulinity a machismu u Američanů nižší společenské třídy."
Svět podle Trumpa není knihou z mých běžných žánrů. Ale protože doma sledujeme americké volby s napětím, neodolala jsem nabídce. Zarazila mě hned první kapitola, věnovaná Kamale Harris a jejímu spontánnímu smíchu. Autor se považuje za odborníka, rád píše o tom, jak se snaží být nestranný a fér, na rozdíl od některých novinářských hyen. Akorát, že vůbec. Spousta informací je typu jedna paní povídala - jeden diplomat ÚDAJNĚ řekl, Trump PRÝ řekl. Domněnky, teorie.
Trumpa popisuje jako oranžového krále, šaška, karikaturu, komiksovou postavu, z jiné planety. Dost možná všechno tohle Trump vskutku je. Ale chci to číst v knize, která se tváří jako kvalitní, odborná literatura? A kam se tedy autor chce řadit? Celou knihu provází určitá rozpolcenost. Na jednu stranu ohromné množství dat, jmen, událostí, rozsáhlé souvětí a často politika rozebraná do posledního ozubeného kolečka. Na druhou stranu výsměch, urážení, podsouvání názorů, skákání v letech, neucelenost.
Kniha je neprofesionální od první strany. Krásným příkladem je úspěch Trumpa - splnil 25 slibů, 21x šlo o kompromis a 50 slibů nesplnil. Úspěchu je věnováno 9 stran, neúspěchu 14. Ostatně kromě těch 9 stran jde opravdu jen o hledání negativního. Paradoxně nejlepší je v knize kauza George Floyda a OJ Simpsona, která s Trumpem příliš nesouvisí, ale bavila mě. Na ní bylo vidět, že KDYBY autor chtěl, dokáže být nestranný.
"Pokud Trump opravdu vyhraje, bude pokračovat svět podle něj. Co přesně to bude znamenat pro nás v Evropě, to těžko říci, a to kvůli Trumpově nestálosti, nebude to však nic pozitivního..."
Čekala jsem objektivní příběh Trumpa a jeho vizí. Dostala jsem mišmaš autorových názorů a zážitků. Nevím, co na něm lidi vidí, proč ho volí, ale vím, že autor si dal cestou na mýtink pivko a burger. V knize mě bavily amatérské fotografie, pozadí některých závažných témat, která v USA aktuálně řeší. Hodnotím 2/5* a knihu bych asi doporučila těm, co Trumpa nesnáší. Budou si připadat jako v ráji. Že je Trump šašek vidím, nepotřebuji to podsouvat na každé stránce, názor si udělám sama.
Děkuji nakladatelství Kosmas za poskytnutí knihy v rámci Velkého knižního čtvrtka.