Černý arcimág přehled
Brent Weeks
Světlonoš (B. Weeks) série
1. díl >
Úvodní díl zbrusu nové trilogie od autora bestselleru Cesta stínů. Gavin Guile je Arcimágem, nejmocnějším mužem světa. Je to velekněz a vládce, muž, jehož síla, důvtip a kouzlo udržují jinak vratký mír. Ale Arcimágem nebude věčně a Guile ví přesně, kolik života mu ještě zbývá: pět let, během nichž má dosáhnout pěti nemožných cílů. Ale když Guile zjistí, že má syna, narozeného v dalekém království po válce, která mu dopomohla k moci, musí se rozhodnout, jak vysokou cenu je ochoten zaplatit, aby ochránil tajemství, jež by mohlo rozervat jeho svět na kusy.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2013 , Fantom PrintOriginální název:
The Black Prism, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černý arcimág. Přihlašte se a napište ho.
Ztraceno v překladu.
Když koukám na ostatní recenze, tak je zajímavé, jak jsou rozporuplné a někteří čtenáři si ztěžují na špatnou čitelnost knihy.
Obávám se, že překladatel neodvedl úplně dobrou práci, ale pravdou je i to, že kniha je velice obtížná na přeložení - a bohužel překlad originálu velmi ubírá a činí ho částečně nesrozumitelným.
Arcimág totiž samosřejmě není arcimág, ale "Prism", tedy hranol rozkládají světlo. A tak je to bohužel v překladu se vším, včetně jmen osob. Stejně tak "blinding knife" není jen "oslnivá čepel" ale také "oslepující čepel" a "Broken eye" není "oko temnoty", ale "zlomené/zničené oko".
Celá série je dobře promyšlená, nabitá akcí, plná silných postav a nečekaných zvratů. Celou jsem ji (v originále) přečetl jedním dechem a měl jsem dost problémy se od ní odtrhnout.
Jediný problém pro mě byl ve střídání dějových linek - autor používá typické střídání kapitol podle dějových linek, takže v jedné kapitole začne akci, pak se v další kapitole přepne do jiné linky, v další kapitole do jiné a teprve v té další se dozvíme výsledek akce. Měl jsem problém vždy skončit čtení, protože jsem si chtěl vždy přečíst ještě jednu další kapitolu.
10 nejprodávanějších eknih (září)
03.10.2018
Kniha Černý arcimág v seznamech
magie americké romány fantasy romány
2010 | Cesta stínů |
2013 | Černý arcimág |
2010 | Hranice stínů |
2011 | Za stíny |
2014 | Oslnivá čepel |
O tejto sérii som v podstate nič nepočula, len som na knihy náhodne natrafila v knižnici a napriek nie práve lákavej obálke som si povedala, že prečo nie. A ono to bolo fakt dobré. Síce spočiatku som bola dosť zmätená, všetky tie nové názvy, systém mágie, mnoho postáv... ale postupne som sa chytila a čítanie si užívala, naozaj ma to bavilo. Aj keď to, ako mágia svetla funguje, som asi vôbec nepochopila, ale myslím, že to vôbec nevadí. Taktiež mi tam viacero vecí nesedelo, či sa mi zdalo priam až nelogických, ale príbeh ma tak pohltil, že som sa nad tým vôbec nezamýšľala, len trošičku. A v podstate tam ani nebol až tak výrazný dej, resp. veľkú časť príbehu som nevedela, kam to celé vôbec smeruje. Ale postavy sú skvelé, Gavin má super zmysel pre humor, aj keď odhalenie jeho tajomstva ma ohľadom jeho charakteru dosť zmiatlo. Karris, jeho dávna snúbenka je presne ten typ ženskej postavy, ktorý mám v knihách rada. No a jeho nemanželský syn Kip bol tiež fajn, aj keď pri niektorých jeho rozhodnutiach som len neveriacky krútila hlavou. Jedno veľmi veľké negatívum tejto série je to, že počas čítania som zistila, že piata, zjavne záverečná časť, nebola preložená a ktovie, či bude (dúfam, že áno), pretože som zvedavá, kam sa bude príbeh uberať, keďže toto bola podľa mňa hlavne taká úvodná časť. Do ďalšej sa určite čoskoro pustím.