Tady byla Britt-Marie přehled
Fredrik Backman
Nášup emocí od autora, který vás rozveselil i rozplakal romány Muž jménem Ove (Nejlepší audiokniha roku 2014) a Babička pozdravuje a omlouvá se. O třiašedesátileté Britt-Marii někteří tvrdí, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. Když po čtyřiceti letech manželství opustí nevěrného manžela, usadí se ve vesnici Borg, v níž po finanční krizi zůstaly jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerie, která je cítit pivem. A fotbal. A také fotbalová přípravka, která nutně potřebuje trenéra. Britt-Marie fotbal nesnáší. V zoufalé situaci však detaily typu vybraná osoba tu práci opravdu, ale opravdu nechce nehrají žádnou roli. Stejně jako nehrají roli případné předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne). Příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že soda vyčistí skoro všechno. Četby audioknihy v režii Michala Bureše se zhostila Valérie Zawadská, ostřílená dabérka a interpretka disponující charakteristickým charismatickým hlasovým projevem, která se ujala již vyprávění autorova předchozího titulu Babička pozdravuje a omlouvá se. „Zawadská dokáže odlišit všechny postavy v příběhu dokonale, často jen drobnými změnami intonace. Díky pečlivosti režiséra Michala Bureše klade důraz na správná slova a slabiky, takže text plyne k posluchači hladce a bez jakýchkoliv zaškobrtnutí. Zaposlouchat se do audioknihy a následně si zamilovat Britt-Marii i všechny další postavy románu, je tak velice snadné.“ – naposlech.cz Střídavě s finesou a střídavě hrubými tahy štětce vypráví Fredrik Backman o kulturních střetech, ke kterým dochází při setkání dvou odlišných světů. – Litteraturmagazinet Fredrik Backman stihl od svého debutu vytvořit celý literární vesmír. Charakteristický je pro něj mnohoznačný jazyk a schopnost vylíčit břitké, důvěrně známé karikatury, postupně propracované do podoby románových postav z masa a kostí. – Svenska Dagbladet... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2016 , OneHotBookOriginální název:
Britt-Marie var här, 2014
Interpreti: Valerie Zawadská
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tady byla Britt-Marie. Přihlašte se a napište ho.
Skvost.
Zasloužila by si kniha, abych o ní napsal víc, ale to bych to jen pokazil. Prostě skvost o hořko sladkém životě. A hořká chuť není vždy na škodu. Přece nikdo normální by nepil sladké pivo. ;)
Chvilkama jsem tady asi až moc cítil toho Oveho (starší nepříjmné osoba, která pookřeje díky sympatickým lidem v okolí). Každopádně ale další kvalitní Backman.
Žebříček nejprodávanějších eknih v dubnu 2016
02.05.2016
Připravované knižní novinky (13. - 19. 4.)
12.04.2016
„Život je víc než boty, ve kterých chodíte. Víc než člověk, kterým jste. Je to sounáležitost. Části vás samých v někom jiném. Vzpomínky na zdi a skříně a zásuvky s příbory, u kterých víte, kde co leží. Celoživotní přizpůsobování se a perfektní organizace, aerodynamické soužití dvou osobností. Společné prožívání všech obyčejných věcí.“
„Vášně jsou dětinské. Banální a naivní. Nedají se naučit, jsou instinktivní a zcela nás přemohou. Zaplaví nás. Očistí nás. Všechny ostatní emoce jsou spjaty se zemí, ale vášeň sídlí ve vesmíru. A proto je vášeň cenná, ne pro to, co nám dá, ale pro to, co nás nutí riskovat. Naši důstojnost. Nepochopení ostatních a nesouhlasné kroucení hlavou.“
„Ono se to těžko odhaduje, kdy vykvete láska, to se člověk prostě jednoho dne probudí a láska mezitím vypučela. Stejně tak to funguje, když usychá, a jednoho dne je najednou na všechno pozdě.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Tady byla Britt-Marie v seznamech
v Přečtených | 2 253x |
děti švédská literatura úklid mezilidské vztahy vesnice nový začátek stereotypy fotbal, kopanáAutorovy další knížky
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Tuhle sociálně neobratnou hašteřivou babiznu si nejde nezamilovat. Protože v jejím příběhu je srdce. Obrovský srdce.