Tajný život knížete z Musaši přehled
Džuničiró Tanizaki
Protagonistou románu o knížeti z Musaši je muž, avšak sekunduje mu krásná, ale i pomstychtivá urozená žena. Milostný a spiklenecký vztah této dvojice končí zkázou jednoho významného samurajského rodu a zohavením tváře jeho představitele. Samurajské nosy bývaly trofejemi v bitvách, ale v tomto románu hrají rovněž roli symbolu cynické pomsty. Maskulinní samurajská společnost měla své vlastní mravy a v sexuální oblasti také velkou míru volnosti, jak dosvědčují i výstřední zvyky knížete z Musaši, jehož masochistické sklony se začaly projevovat již od chlapeckých let. Román se odehrává v 16. století.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: 2016 , BránaOriginální název:
Búšú-kó hiwa, 1935
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajný život knížete z Musaši. Přihlašte se a napište ho.
Doporučeno blízkou kamarádkou.
Samotný děj se táhne velmi pomalu a nikam nespěchá, naproti tomu na čtenáře prší detaily, všechno si může osahat, prohlédnout.
Čte se samo, kniha sice nebuduje moc napětí, ale umí poškádlit trochu jiný druh zvědavosti, takže než se člověk naděje, je na konci, který se ale zdá poněkud uspěchaný, jako kdyby autora už nebavilo pokračovat dál, či dospěl do místa, na kterém mu už nezáleželo, protože to, co chtěl, již pověděl.
Svým způsobem ale fascinující.
Z knihy jsem spíš na rozpacích. Zajímavé prostřední i postavy. Ale tím to asi končí. Rozhodně se k ní už nebudu vracet.
Kniha Tajný život knížete z Musaši v seznamech
Japonsko 16. století japonská literatura intriky samurajové pomsta knížata historické romány masochismus
1969 | Pět japonských novel |
2010 | Sestry Makiokovy |
1998 | Chvála stínů |
1998 | Deník bláznivého starce |
2011 | Klíč |
Ke knížce jsem se dostala přes Čtenářský klub, sama bych si ji asi nevybrala. Četla se mi relativně těžce, nevím, nějak mě to vůbec nezaujalo.