Půjčovna masa přehled

Půjčovna masa
https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/7915/bmid_pujcovna-masa-Ory-7915.jpg 4 200 200

Takeshi Kovacs série

1. díl >

Kosmické lodě ještě stále nedokáží prorazit světelnou bariéru, ale informační signál ano. Lidé osídlili několik světů vzdálených desítky světelných let. Jednotu rodícího se lidského impéria střeží nelítostní psychicky kondiciovaní a vylepšení vojáci, jejichž osobnosti jsou pomocí hyperrychlého signálu přenášeny mezi světy a nahrávány do těl uzpůsobených pro boj. Jsou nemilosrdní, brutální, nelítostní. Dokonalí bojovníci, soudci a kati v jedné osobě. Takeshi Kovacs je jedním z těchto specialistů. Za selhání si odpykává mnohaletý trest někde v datovém skladu, kde jeho digitalizované já pomalu podléhá entropii. Pak dostává šanci a probouzí se na Zemi, na nejbohatším a nejdekadentnějším světě lidského vesmíru. Má vyšetřit, proč si jeden z nejmocnějších lidí planety, muž, jenž střídá těla jako jiní kabáty, fakticky nesmrtelný Metuzalém, prostřelil mozek tak, aby se připravil o část svých vzpomínek a už nikde se k nim nedostal. Takeshi Kovacs nemá na Zemi žádné přátele, jen ženu, která milovala muže, jehož tělo teď obývá. Zato lidí, kteří touží zničit neúprosného vyšetřovatele, je spousta. Vynikající román kombinuje prvky tradiční detektivní drsné školy s originálně a realisticky koncipovaným světem vzdálené budoucnosti, splétá Gibsonovskou vizi technicky odlidštěného prostředí se syrovou živočišností odlišující člověka od jeho výtvorů.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Sci-fi
Vydáno: , Triton

Altered carbon, 2002

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Půjčovna masa. Přihlašte se a napište ho.

ject9a
dnes 4 z 5

Knihu jsem četl až po zhlédnutí seriálu, ale i tak mě bavila. Musím uznat, že cyberpunková budoucnost lidstva a celý koncept pouzder, bází a věčného života je do detailu zpracovaný - naposledy jsem takto žasl u Nádraží Perdido. Plných pět nedávám kvůli překombinovanosti děje (asi už i můj věk a netrpělivost má na to vliv:-), ale jinak se Pujčovna masa rozhodně může zařadit mezi klasiky sci-fi.

Mystig
01.09.2022 3 z 5

Námět knihy je super. Futuristický svět velmi dobře propracovaný a všechny ty neuvěřitelnosti mě neskutečně bavily. Děj mě ze začátku vtáhl, ale souhlasím s komentářem uživatele Siria - začátek to do vás nasype a pak se vlastně dlouho nic moc neděje až do finále. Navíc styl noirovky se mi četl o něco hůře. Autor po vás hází nic neříkající pojmy a názvy, kdy nevíte, zda se jedná o osobu, technickou vymoženost, město či planetu a mnohdy se mi stalo, že jsem měla pocit, jako bych přeskočila stránku a něco mi chybělo, protože text najednou skočil kamsi a teprve zpětně se dostáváte k jádru brouka a jak se vlastně do celé situace hrdina dostal. Je mi jasné, že přesně o tom a o barvitých pocitových popisem noirovky jsou a svým způsobem mě baví, ale spíše v mluveném slovu či filmu, kde jsem si jistá plynulostí děje a ne, že se mi lepí k sobě stránky. Rozhodně jsem si ale knihu svým způsobem užila a hlavně všechny její cyberpunkovo-futuristické inovace i pokroky a změny mentality společnosti.

Frangipani
27.02.2022 1 z 5

(SPOILER) Jak dostat potoky krve na stránky knížky.
Začátek je tak strašně rozvláčný, že působí jako ta část scénáře, která popisuje, kde bude stát lampa a jakou bude mít dnes hrdina na hlavě čepici a kde měl v minulém záběru šmouhu.
Takové ty zastaralé rekvizity, které občas pomohly ději, třeba kulomety v lustru, tištěné ruské mapy... na mne nepůsobily důvěryhodně. Ani ta představa budoucnosti, jak se lidi pohybují, čím se zabývají, jak se chovají se mi nezdála věrohodná, bylo v ní moc děr, nedrželo mi to pohromadě...možná to nakonec bylo super, ale po 100 stránkách mne to unudilo k odložení. A to se mi moc často nestává, to já u jídla dočtu i Babišův novoroční projev.

Kniha Půjčovna masa v seznamech