Tandaradei! přehled
Andrzej Sapkowski
Povídková sbírka. Sapkowski vrhl na stůl další hrst kostek – krásných, pečlivě upravených a pestrých. A co je nejdůležitější, kostkami vytvořený obrázek vyhlíží neobyčejně zajímavě. Povídky: Konec světa Muzikanti Tandaradei! V kráteru po bombě Poslední přání
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tandaradei!. Přihlašte se a napište ho.
Polský autor Andrzej Sapkowski je především strůjcem fenomenální fantasy o zaklínači Geraltovi z Rivie, a právě tato sbírka ukazuje, jak jednokolejná cesta to někdy může být. Kromě zaklínačských povídek Konec světa a Poslední přání, soubor obsahuje další tři kousky, které při vší úctě k autorovi i Dittmarovi Chmelařovi, jenž je v doslovu vynáší do nebe, prostě s prvními dvěma jmenovanými nesnesou srovnání. Ještě bych vzal na milost hororově-apokalyptické Muzikanty, ale snovou titulní Tandaradei jsem se doslova protrápil a u politpunkové povídky V kráteru po bombě jsem trpěl jako pes. Podle Chmelaře dva nejhodnotnější kusy, podle mého dvoje mlácení prázdné slámy. Možná Sapkowski sledoval nějaký vyšší cíl, na který nedohlédnu, nebo jsem tento způsob vyjádření palčivých otázek doby nepochopil. Naštěstí tu pro mě zbyly "Geraltovky", dost možná jedny z prvních, jež definovaly zaklínačské univerzum, a ty jsem si mohl užít naplno. Ať už šlo o vymítání čerta či démona povětří, bylo to plnokrevné dobrodružství, jak se sluší a patří. Celkově tedy Tandaradei půl na půl.
Kniha Tandaradei! v seznamech
2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
2005 | Narrenturm |
2015 | Bouřková sezóna |
2000 | Meč osudu |
Povídky jiné než o zaklínačovi jsem doposud neznala.
Nicméně povídka...V káteru po bombě... mě pobavila.
Tyto stránky p. Sapkowského ještě moc neznám, ale i ty stojí za to! Ovšem pro mě zaklínač je top. Děkuji.