Těla přehled

Těla https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512661/bmid_tela-6GZ-512661.jpg 4 454 454

Matky a dcery. Jejich těla, jejich pouto, jejich rozepře, jejich strachy. Ovdovělá šedesátnice Marie, která žije v nájmu a přivydělává si hlídáním dětí, vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně. Róza se připravuje na vlastní mateřskou roli a zároveň objevuje, že svým blízkým porozumíme teprve tehdy, když o nich začneme vyprávět.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Těla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (95)

AdunavonBois
18.05.2024 4 z 5

Téma neviditelnosti mě hodně zaujalo. Text s lehkostí plyne. Záblesky ze života matky i dcery, jejich myšlenkové pochody působily autenticky. Je to vlastně série situací, které čtenářstvo nutí k zamyšlení, co nebo koho (záměrně) přehlížíme. Důležité téma o tělech žen a jejich významu ve společnosti.

Čičolina
17.05.2024 3 z 5

Hm, podivná kniha. Nejprve mi lezla na nervy matka. Taková ta, co nemá hranice v sebeobětování. Co se nechá od dítěte šikanovat a ještě ji to uspokojuje. No a pak překvapila. Ve všem.


Miladad
12.05.2024 5 z 5

Je neuvěřitelné jak dokáže tak mladá autorka popsat pocity stárnoucí ženy. Příběh má několik úrovní a podněcuje k přemýšlení o mnoha věcech. Mateřství, stárnutí, sebepojetí, vztah matky a dcery. Pro mě přínosný zážitek.

všechny komentáře

Související novinky (5)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


10 nejprodávanějších knih (28. týden)

19.07.2023


6 knih ze Čtenářského klubu knihkupectví Martinus.cz

15.06.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (4)

Nejde přece jen tak zmizet a necítit odpovědnost za ty, co tu zůstanou.


Když spolu pár žije celé dekády, prorostou jeden druhým natolik, že přestává být jisté,kde končí jeden a začíná druhý. Jakmile toto sepětí přeruší smrt, není tomu zbylému nějakou dobu jasné, co přesně z něj zbylo.


Svou přítomností totiž neustále připomínala těm, co na tom byli lépe než ona, okraje jejich blahobytu. Nikdo z nich nechtěl slyšet, že nějaká taková hranice vůbec existuje, že to uspokojivé narůstání hojnosti může jednoho dne ustat, a že ať se zatřese světem jakkoli, vždycky bude mít své dno.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Těla v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených567x
ve Čtenářské výzvě79x
v Doporučených6x
v Knihotéce119x
v Chystám se číst347x
v Chci si koupit75x
v dalších seznamech5x