Temná půle přehled

Temná půle
https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79858/bmid_temna-pule-wjv-79858.PNG 4 1139 1139

Spisovatel Tad Baumont je obviněn ze série surových vražd. Prohlašuje sice, že je nevinen, začíná však tušit, že svými bestsellery plnými násilí a krve přivolal na svět vtělení zla. To podepisuje své zločiny Tadovými otisky prstů a nedá se už jen tak zahnat zpět do zásvětí...

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský

The Dark Half, 1989

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná půle. Přihlašte se a napište ho.

Kunafix
01.10.2024 2 z 5

(SPOILER) Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslouchal jsem Jana Hyhlíka, jak si to brázdil Kingovým světem a nějak mi to neštimovalo. Asi to četla jeho temná půle nebo já nevím. Je to takové unylé, suchý, nevzrušený hlas, nelíbí se mi ta jeho intonace a vyslovování jmen. Časem se to zlepší nebo si na to zvyknu, ale neposlouchá se mi dobře.

Příběhy, kde je hlavní postava spisovatel, mě většinou nebaví. A ještě horší je to, když spisovateli ožijí postavy z jeho příběhů, nebo v tomto případě jeho pseudonym - tento přístup mě vždy odrazoval. A tady to nedopadlo jinak.

Zkusil jsem to a počkal, až se to trochu rozjede a musím uznat, že když na to člověk přistoupí (nebo se s tím spíš smíří), má to docela dobrou vražednou atmošku a dá se to. Hlavní hajzl je skutečně solidní nepředvídatelné hovado, které se neštítí ničeho, takže pak si můžeme užít jeho řádění s pěknými popisy zvěrstev.

Když se začnou vyšetřovat zločiny, pořád dokola se omílají fakta, která detektiv do té doby zjistil a různě se o nich polemizuje, zpochybňuje, vylučuje a připomíná. Víme už asi stokrát, že tam byly stejné otisky a že mají stejný hlasový otisk, ale proč nám to nenandat po stoprvé?

Takže se to táhne. To je celej King. Celou dobu tak nějak tušíte, že vrabci tam nejsou jenom kvůli čimčarání a kam to tak nějak směřuje. Důležité je to spojení "tak nějak", protože to, co z toho nakonec King vykouzlí, je šílené a Hitchcockovi Ptáci jsou jenom taková polívčička. Tohle je docela hustá kulajda. Ale pak to nějak dopadne. A jak to dopadne, tak už se to nezvedne a je konec.

A opět říkám: to je celej King. Tedy né vždy, ale už je to několikátá jeho kniha, kde to s ním tak mám. A pak si uvědomím, že žádnej velkej nářez se nekonal.

theozijenamarsu
29.08.2024 4 z 5

Zajímavá kniha. Líbila se mi atmosféra, námět i postavy, jediný problém jsem měl s tím, že už asi v první třetině jsem vlastně věděl, co se děje a ztratilo to jakýsi nádech záhady.
Hodnotím čtyřmi hvězdičkami, protože vím, že King u mě touto knihou ještě nenaplnil svůj plný potenciál.

Luňajda
07.08.2024 5 z 5

Klasická Kingovka, nesouhlasím s tím , že by to byla jedna z autorových slabších knih, jak se tu v komentářích objevuje. Za mě skvělé čtení, mělo to vše, co od Kinga čekám.

Knižní novinky (23. týden)

06.06.2021

Kniha Temná půle v seznamech