Temná veža přehled

Temná veža
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460260/mid_temna-veza-YsM-460260.jpg 5 1194 1194

Púť k Temnej veži je dlhá a ka je iba koleso. Na začiatku posledného dobrodružstva je Rolandov ka-tet roztrúsený v rôznych časoch a svetoch. Susannah Deanová, stále v moci démonky Mie, sa proti svojej vôli ocitla v Krajsvete, vo fedickom Dogane, ktorý je skôr komnatou hrôzy a kde spojením mágie a záhadnej prastarej techniky privedú na svet napoly ľudské dieťa. Eddie Dean a Roland Deschain cestujú v roku 1977 po štáte Maine, hľadajú miesto nadprirodzenej aktivity prídencov a dvere, ktoré slúžia ako brána do Stredsveta. Jake Chambers, otec Callahan a brumbo Rát bojujú v roku 1999 s upírmi a so zlými mužmi v newyorskej reštaurácii Prasa v kotle, na ktorej jedálnom lístku nechýba ani „dvojnohé prasa“. Len čo sa tet opäť spojí, priatelia sa vydajú na cestu do sídla vlkov v Hrome, aby odhalili, načo potrebujú služobníci karmínového kráľa mozgy dvojčiat z Cally Bryn Sturgis. Odpoveď je desivá a priamo súvisí s Rolandovou výpravou za Temnou vežou, ktorá je čoraz bližšie. Podarí sa ju pištoľníkovmu ka-tet nájsť a vystúpiť na jej vrchol? Nebude cena, ktorú za to zaplatia, privysoká?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)
Originální název:

The Dark Tower, 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná veža. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (180)

toni-az
05.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak jsem konečně dorazil spolu s Rolandem na konec cesty. Musím uznat, že to celé ve mně zanechalo určitou stopu, to tedy ano, přestože jsem od největšího eposu krále hororu čekal o malinko víc.

Závěr na můj vkus trochu moc esoterický, ale to by mi až tak nevadilo. Co mi ale vadilo dost, je zpackaný potenciál Mordreda. Byly o něm napsány stovky a stovky stránek a pak jediné, čím posune děj je zabití Ocha? To bylo hodně slabý. A podobně Karmínový král, který se nezmohl na víc než pár Zlých Tonek... Ale zbytek byl fajn, nebylo to zbytečně ukecané jako jiné díly, sušný poměr akce a napětí. Říkám díky.

karol.cadex
25.09.2024 5 z 5

“Nedokážu ho nechat jít. “

Jak mám nechat jít Pistolníka já? Po tom všem? Celé léto jsem věnovala prakticky jen Temné věži. Co ted?

Temná věž se stala neplánovaně mou tisící přečtenou knihou na databázi. A to je ka. Od Kinga mi toho k přečtení už mnoho nezbývá a jak jsem komentovala u prvního dílu - nechtěla jsem Věž číst, ale ona si mne přitáhla a nepustila a přesně v tu nejlepší dobu a já říkám díky.

Popisovat obsah nebudu. Není důvod. Nic z toho, co bych řekla, nevyjádří to, čím celá série je. Je to kult. Každopádně druhá polovina knihy měla neuvěřitelnou dynamiku. King není mistrem hororu. Je to mistr dynamiky. Nahoru, dolů, dopředu, dozadu, teď z tebe chvíli vytřesu duši, teď si chvilku mysli, že všechno dobře dopadne, ale neeee fakof, jedeme dál a ještě hůř by mohlo bejt!

Posledních asi 40 stran jsem jen brečela. Stejně jako Susannah, která věděla, že konec se blíží. Nechci být patetická, nicméně jinak to nejde. Až budu stará bába, celý si to přečtu minimálně ještě jednou.


iam.sokol
02.09.2024 3 z 5

(SPOILER) Po více jak jednom roce jsem konečně dočetl celou sérii Temné věže. Pravda, poslední díl jsem lehce za polovinou po smrti některých hlavních postav mírně zklamaný odložil, protože mě King naštval. Nakonec jsem se po několika měsících ke knize vrátil, abych se tedy dozvěděl závěr celé ságy, který je tak trochu jalový. Jakoby sám King nevěděl, jak to má celé ukončit (přestože v dovětku tvrdí, že série neměla být o cíli, ale o cestě k tomuto cíli). Každopádně necítím se být úplně naplněný, jak jsem očekával, a stále mi zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Navíc chování některých postav mi v kontextu celé série připadalo ke konci putování až iracionální. Je to škoda, protože v předchozích dílech jsem oceňoval propracovanost příběhu, odkazy na jiné žánry a díla, provázanost světů. Ale tady to bylo takové odfláklé a místy prvoplánové. Nicméně pokud bych měl brát sérii jako celek, King vytvořil zcela výjimečný svět, do kterého se rád jednou zase vrátím. A doufám, že v něm budou Jake i zde tolik hejtovaný Ochu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (50. týden)

06.12.2020


Knižní novinky (33. týden)

09.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temná veža v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených1 687x
ve Čtenářské výzvě44x
v Doporučených132x
v Knihotéce647x
v Chystám se číst350x
v Chci si koupit117x
v dalších seznamech13x