Teorie podivnosti přehled

Teorie podivnosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413448/bmid_teorie-podivnosti-MEN-413448.jpg 4 650 650

Vypravěčka Ada Sabová, mladá vědkyně z „Ústavu mezioborových studií člověka“, je v mnohém typickou (nikoli však stereotypní) moderní intelektuálkou, která se pokouší vybalancovat osobní život a kariéru. V obojím už má za sebou leccos, a tak není prosta jistého cynismu, či spíše poučeného, sarkastického vnímání světa, lidí kolem sebe i sebe samé. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně zaznamenává kolem sebe zdánlivé nahodilosti, za nimiž však tuší zákonitost a provázanost. Pro všechny tyto jevy hledá zastřešující definici, svou „teorii podivnosti“, a zjišťuje, že nekonečnou spletitost světa pouhým rozumem neuchopí. A zatímco společnost kolem ní čím dál více lpí na vyprázdněných pravidlech, Ada její struktury jednu po druhé opouští a vydává se vstříc svobodě.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teorie podivnosti. Přihlašte se a napište ho.

yellowbanna
13.02.2025 audiokniha 4 z 5

Dlouho jsem se na knihu chystala, ale než jsem si ji stihla koupit, objevila se na ČRo v audioverzi. Chvíli trvalo, než si pro mě příběh "sedl", ale od druhé poloviny jsem se už téměř nedokázala odtrhnout. Těším se na novinku.

Richard Skolek
09.02.2025 3 z 5

V jednotlivostech výborné, jako celek ale úmorné a nezajímavé. Ústřední myšlenka je skvělá, ve finále mi ale přišla dost "nevytěžená", přišlo mi to jako střípky mozaiky, které moc nedrží pohromadě.
Zdaleka nejzajímavějším zážitkem pro mě nakonec byla rozhlasová diskuze kritiků, kteří se nad knihou vydatně poškorpili.

Kopta
05.02.2025

Audio ČRo: Snažil jsem se dát knize šanci, ale v půlce mi došlo, že mě příběh nijak neoslovuje a nikam se neposouvá. Což by nevadilo, ale ani ona poetika mě neoslovovala.

Knižní novinky (15. - 21. října)

15.10.2018

Ocenění knihy (1)

2019 - Magnesia Litera (Litera za prózu)

Kniha Teorie podivnosti v seznamech

v Mé knihovně150x