Tetička Julie a zneuznaný génius přehled

Tetička Julie a zneuznaný génius
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10096/bmid_teticka-julie-a-zneuznany-genius-DBt-10096.jpg 4 119 119

V této své nejvtipnější knize z roku 1977 se Vargas Llosa, už světově proslulý spisovatel, vrací do dob svého mládí, kdy pracoval v rozhlasové redakci v Limě a přitom stíhal několik dalších zaměstnání, aby si vydělal na živobytí. V osmnácti letech se tehdy bláznivě zamiloval do své daleko starší "tetičky" a proti vůli rodiny se s ní oženil. Autobiograficky podložený příběh se v knize prolíná s fiktivními rozhlasovými seriály geniálního psavce Pedra Camacha, vypravěčova kolegy z rádia, což jsou s humorným nadhledem líčené barvité historky o zločinech, incestních láskách, šílenství a všemožných katastrofách. V závěru knihy pak obě linie splynou a rozesmátý čtenář neví, kdo je větší šílenec a jestli brakovou literaturu píše Camacho, nebo sám život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta

La tía Julia y el escribidor, 1977

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tetička Julie a zneuznaný génius. Přihlašte se a napište ho.

vin_hanna
předevčírem 5 z 5

Po skvělé a neortodoxní detektivce Kdo zabil Palomina Molera? jsem zkusil další Vargáskův počin a opět z toho byl skvělý literární zážitek! Nikdy bych neřekl, že mě tolik bude bavit román o lásce. Je podán velice originální formou, protože se mísí s naprosto neotřelými příběhy, z Peru, z pera bolívijského psavce Pedra Camacha. Příběhy mají vždy něco společného, ale hlavní postavy se mění. Na konci knihy v seriálových vypravováních dochází k totálně katastroficko-groteskním apokalypsám a k proházení identit jednotlivých postav napříč příběhy. Kniha pobaví a zaujme latinskoamerickým prostředím, kde je normální si brát sestřenky, tety a skoro všecky příbuzný. 90%
PS: strážník Lituma z Kdo zabil PM? se objevuje již zde v několika příbězích

bob0985
19.04.2024 5 z 5

Od autora je to moje první kniha a už se těším na další! Velmi mě bavila.

Penicuik333
02.04.2024 3 z 5

Tuhle knihu si dejte, kdyz budete smutni, kdyz budete potrebovat vzpruhu, kdyz se budete chtit inteligentne pobavit. Nechte se unaset Limou a zastupy postav. Smeknete pred Llosovym vypravecskym umenim.

Kniha Tetička Julie a zneuznaný génius v seznamech