Předveďte mrtvé přehled
Hilary Mantel
Thomas Cromwell série
V roce 1535 nechal kovářův syn Thomas Cromwell svoje skromné počátky dávno za sebou. Je prvním ministrem krále Jindřicha VIII., jeho vliv a majetek narůstaly s tím, jak stoupala hvězda Anny Boleynové, Jindřichovy druhé manželky. Kvůli ní se Jindřich rozešel s Římem a založil vlastní církev; země se však díky tomu dostala do nebezpečné izolace a Anna nedokázala splnit, co slibovala: porodit syna, který by byl pokračováním tudorovské linie. Při letní návštěvě Wolf Hall, domu rodiny Seymourových, Cromwell sleduje, jak král propadá lásce k tiché, obyčejné Janě. Ministr chápe, co všechno je v sázce – nejde jen o královo potěšení, ale také o bezpečnost země. V dusivé atmosféře dvorských klevet a sexuálního taktizování musí připravit „pravdu“, která uspokojí Jindřicha a zabezpečí mu jeho vlastní kariéru. Ale krvavé divadlo posledních dní Annina života postihne i ministra a krále… V románu Předveďte mrtvé, jenž je pokračováním oceňované knihy Wolf Hall (Man Booker Prize za rok 2009) Hilary Mantelová zkoumá jednu z nejtajemnějších a nejděsivějších epizod anglických dějin: zkázu Anny Boleynové. Její nový román je odvážným obrazem tudorovské Anglie, který vrhá nové světlo i na moderní svět. Je to práce vynikající autorky na vrcholu sil, což dokazují i významná ocenění, kterých se románu dostalo: roku 2012 získala Hilary Mantelová jako vůbec první žena podruhé Man Bookerovu cenu a současně i cenu Costa Book Award za nejlepší román i nejlepší knihu roku 2012.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2013 , ArgoOriginální název:
Bring Up the Bodies, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předveďte mrtvé. Přihlašte se a napište ho.
Druhý díl je čtenářsky přívětivější. Neztrácíte se v textu. Není zde přehršel narážek a odboček. Všechno spěje k ostrému finále. Anna prohrála svoji královskou rošádu. Je mi ji líto? Není. Vykreslena je jako vypočítavá mrcha, která nelituje žádných prostředků použitých ve svůj prospěch. Čím dál víc obdivuju Thomase Cromwella, musel to být neobyčejný muž,mimořádně inteligentní, světa znalý a ve svém postavení splachovací. Jestli bych si něco přála, tak prohodit s ním pár slov o tom, co si doopravdy myslel a jestli se mu dobře spalo ..
Pokračování série si v mých očích opět téměř sahá na pět hvězd; těšila jsem se na to, že zase budu číst děj pomocí zákrutů myšlenek jednotlivých aktérů - to je tak svůdný, hodně vypovídající a zároveň neskutečně subjektivně okouzlující způsob! Když se navíc příběh týká Anny Boleynové, o níž už jsem četla několik románů i historických prací podaných z jejího pohledu, je tenhle titul neskutečně příjemnou změnou. Jako by se z mlhy vynořovaly jednotlivé epizody a i sám výsledek je jistou bludičkou, s jejíž existencí si najednou nemůžeme být úplně jistí. A co na to pan sekretář? Ani po zavření knihy nevíme. A to je možná dobře, protože díky tomu asi tuhle knihu vezmu do ruky znovu - a bude-li pokračování, neodolám ani tomu.
Prestižní literární cenu Costa dostal autor příběhu schizofrenika
30.01.2014
Knižní novinky (9. - 16. 5.)
09.05.2013
Ocenění knihy (3)
Booker Prize
British Book Awards
(UK Author of the Year)
Costa Book Awards
(Novel Award)
Kniha Předveďte mrtvé v seznamech
Anglie 16. století anglická literatura Jindřich VIII. Tudor, král, 1491-1547 Tudorovci Thomas Cromwell historické romány Bookerova cena
2010 | Wolf Hall |
2013 | Předveďte mrtvé |
2012 | Za temnotou |
2021 | Zrcadlo a světlo |
2016 | Zavraždění Margaret Thatcherové |
Výborný druhý díl série o životě Thomase Cromwella, tentokrát v době slávy a smrti Anny Boleynové. Čtenářsky stravitelnější než první díl, stokrát popsaný příběh ze zcela jiného úhlu. Super.