Tíživé noci přehled

Tíživé noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43518/bmid_tizive-noci-Q0v-43518.jpg 4 29 29

Výbor krátkých, namnoze autobiografických povídek ze života reálného i snového.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tíživé noci. Přihlašte se a napište ho.

sika444
03.09.2024 4 z 5

Některé povídky jsou opravdu pozoruhodné - silná imaginace, skvělé téma, duchovní hloubka. Jen se vtírá pocit, že jsou o malinko delší, než by jim slušelo. Proto 4 hvězdičky. A teď některé konkrétně (nechci spoilerovat, a tak jen obecně):
- Jak přistál létající talíř - povinná pro všechny faráře.
- Slavnostní otevření nové silnice - skvělá atmosféra, jedna z nejlepších.
- Svatí - komická povídka pro katolíky o nevytíženém světci.
- Alias - něco jako "literární poklesek"...
- Pes, který viděl Boha - je to moralita, je dlouhá, ale vlastně je nesmírně krásná.
- Hradby Anagooru - kafkárna.
- Ale dveře tlučou dál - tuhle povídku lze použít při terapii jako modelový příklad vytěsnění.
- Manželka, které narostla křídla - skvělá, komický, s úžasnou pointou.
- Schůzka s Einsteinem - nečekané rozuzlení, odpovědnost vědce.
- Hrboly na zahradě - melancholická a smutná. Dobrá závěr výběru.

PeterRainhard
24.05.2024 4 z 5

Za naprostý, nepřekonatelný vrchol Buzzatiho tvorby považuji geniální "Tatarskou poušť"; osobně z nějakého i pro mě samého záhadného důvodu miluji i objektivně ne zcela zdařilou novelu "Velký portrét"; mám rád Buzzatiho comics na motivy mýtu o Orfeovi...

Leč "Tíživé noci"jsou povídky - některé opravdu důvtipné, povětšinou s horovým,fantaskním či dokonce vědeckofantastickým motivem, začasté inspirované lidovým folklorem. Magický realismus? Snad, i když Buzzati stojí tak trochu mimo obvyklé literární kategorie.

Jak už to u povídkových výborů bývá, ne všechny povídky jsou stejně zdařilé, některým chybí ona formální vybroušenost charakterisující obvykle Buzzatiho styl a nejsou zcela zdařilé.

Leč i tak myslím, že si i velmi náročný čtěnář vybere.

newtory
26.01.2023 5 z 5

Trochu Borges, tak trochu Kafka, znepokojujúci je tento Dino naozaj znepokojujúci.

Kniha Tíživé noci v seznamech