To přehled
Stephen King
Ak si nespomenieš, neprežiješ. Ak si spomenieš, zomrieš.Derry nie je obyčajné malomesto. Pod jeho povrchom spí prastaré zlo. Vždy keď sa prebudí, na niekoľko rokov rozpúta v Derry a okolí smršť neopísateľných hrôz. Strašná sila, ktorú možno nazvať len To, ovláda obyvateľov, vraždí nevinné deti a zdá sa, že ju neuspokojí nič okrem najvyššej obete. Kto ju prinesie tentoraz?Skupinka priateľov, ktorí v Derry vyrástli, dnes žije roztrúsená vo všetkých kútoch sveta. Sú bohatí, úspešní aj slávni, ale nie sú šťastní. A najmä im chýba veľká časť spomienok na desivé udalosti z detstva. Kto im vymazal pamäť?Ak to chcú zistiť, musia sa opäť stretnúť s pradávnym zlom. Kedysi sa mu dokázali vzoprieť a prežiť. Ale dnes už nie sú deťmi a niečo podstatné, čo im kedysi pomohlo zahnať To, im chýba.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize To. Přihlašte se a napište ho.
Audiokniha
Bohužel zatím jsem knihu nedoposlouchala. Interpreti skvělí, ale asi jsem očekávala něco zcela jiného. V mnoha místech pro mne nezáživné. Četla jsem od autora jiné knížky a to byla zcela jiná káva.
(SPOILER)
Skvělá kniha. Nejprve jsem viděl filmové zpracování, takže jsem měl obavy zda mě bude kniha vůbec bavit. Obavy však byli zcela zbytečné. Kniha se od filmového zpracování zásadně liší a popisuje pasáže, které ve filmu zcela chybí a nebo jsou hodně zestručněné. Hodně mě bavili pasáže, které se zabývali minulostí od požáru Černého fleku po výbuch v železárnách nebo o přestřelce s gangem lupičů. Děcka si prostě oblíbíte a držíte jim palce. Úplně jsem jim ty prázdniny a tohle dobrodružství záviděl.
Kniha je sice opravdu dlouhá (téměř 1 100 stran) ale rozhodně stojí za přečtení.
Knižní novinky (32. týden)
04.08.2019
10 právě čtených knih podle uživatelů Databáze (říjen)
15.10.2017
10 právě čtených knih podle uživatelů Databáze (srpen - září)
14.09.2017
Kniha To v seznamech
v Přečtených | 6 925x |
v Mé knihovně | 2 066x |
v Chystám se číst | 1 526x |
zlo přátelství, kamarádství klauni zfilmováno americká literatura horory příšery, monstra parta dětí Cena Augusta Derletha americké rományAutorovy další knížky
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Je začátek roku a mně se dostává do ruky TO 1.446 kilové monstrum o 1092 stranách. Stephen King vás dostane do města Derry a jeho obyvatelům. K partičce kamarádů, kteří právě začínají prázdniny. Mělo to být vybarvené bezstarostné léto Klubu smolařů, kde si každý nese to své. Šikana, úmrtí v rodině, tyranie, přehnaná péče, rasismus a přeci jen se najde něco pozitivního. Něco co drží tuhle partu pohromadě. Přátelství, ale to by vám ten příběh nesměl psát pan King. A kdo zná Kinga ví, že jeho popisy v knize jsou opravdu důkladné, dostanete se ke každému obyvateli města,kde a jak bydlí, přes jeho oči, postavu, to co má na sobě, až po jeho minulost. Střídání časových linií je na výtečnou. Což teprve když King pomalu upouští tu hrůzu a že ji umí pouštet parádně. Budete se tu vznášet se svými kamarády, všichni se tu vznáší.
Mysterióznost příběhu a to jak se čtenáři dokáže dostat pod kůži a do hlavy je báječná. Čerpá z vašeho strachu, z toho čeho se nejvíc bojíte. Pokud v této knize narazíte na tajemství, vězte že existují ještě horší.