Tradičná kuchyňa Záhoria přehled
Mojmír Benža
Monografia etnológa mnohé roky pôsobiaceho v oblasti výskumu tradičných hodnôt Slovenska sa tentokrát zameriava na tradičnú kuchyňu Záhoria. Zaujíma sa však o tradičné jedlá nie z hľadiska receptov, ale z hľadiska príležitosti, kedy sa jedli. Hovorí preto o jedlách všedných i sviatočných dní, o jedlách konzumovaných počas cirkevných sviatkov i rodinných oslavách. Reprezentatívne pôsobiaca publikácia nie je tradičnou kuchárskou knihou, naopak, veľmi zaujímavým spôsobom približuje ruka v ruke s predstavením samotných jedál aj kuchynské vybavenie a jednotlivé sviatky a tradície dodržiavané v širokej oblasti Záhoria. Doplnená je o množstvo fotografií jedál a pôvodných kuchýň, ich vybavenia z dobových záhorských domácností, no jej pridanou hodnotou je nesporne aj uvádzanie nárečových pomenovaní kuchynského vybavenia, ingrediencií aj konkrétnych jedál, z ktorých mnohé už v súčasnom jazyku nenájdeme.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tradičná kuchyňa Záhoria. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (0)
Zatím zde není žádný komentář.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Tradičná kuchyňa Záhoria v seznamech
Kniha zatím není zařazena v žádném seznamu (Přečtené knihy, Právě čtené,...)
Štítky knihy
kuchyně - zařízení, vybavení stolování, servírování, stolničení zabijačka nábytek slovenská kuchyně slovenské tradice příprava jídel Záhoří (Slovensko)Autorovy další knížky
1999 | Zámery iredenty v plnej nahote |
1983 | Odev nášho ľudu |
2015 | Tradičný odev Slovenska |
2006 | Odev môjho ľudu |
1995 | Slováci a Maďari |