Trhlina přehled

Trhlina
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11758/mid_trhlina-PKP-11758.png 4 23 23

Mimořádná básnická sbírka (Seifertova cena za rok 2003!) je komponována jako „originální film“ básní a barevných i černobílých fotografií. Bibliofilská úprava, tisk na vysoce kvalitní papír, místy perforovaný či transparentní, což umožňuje průhledy skrze listy do neznámých prostorů za slovy. Trhlina je jedním ze základních pojmů v díle Miloslava Topinky, jímž se pokouší metaforicky vysvětlit, jak moderní člověk může ze svého pevně ohraničeného soukromého prostoru vstoupit do jiného vesmíru. Jde ovšem o zónu, v níž není nic dáno, v níž se prolínají různá nebezpečí a kde lidský jedinec může poznat místo uspokojení jen prázdnotu a vyprahlost. Na druhé straně představuje však trhlina i obraz dnešního zdevastovaného světa, takřka nezahojitelný tunel do pláště planety, průrvu, kterou nelze ničím zacelit. Trhlina je symbolem pro nejistoty a pochybnosti, pro citovou absenci či otupělost, která náhle vtrhne do života. Topinkova poezie však tyto nedostatky v žádném případě neodstraňuje, naopak se zdá, že onu mezeru záměrně rozšiřuje. Rozevření těchto černých děr, ať už emocionálních, globálních či existenciálních, podtrhuje Topinka i specifickou výtvarnou kompozicí (tvořenou jak barevnými reprodukcemi, tak i vkládáním průhledných listů či otvory na stránkách, jimiž nabízí odlišný pohled na své texty).... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trhlina. Přihlašte se a napište ho.

Mandy412
30.10.2024

Čteno jen díky výzvě a že byla zde na databázi k otevření zdarma v pdf. Nikdy jsem podobný typ knihy nečetla, nejsem cílová skupina, nerozumím, bohužel. Nehodnoceno.

milan2310
15.09.2024

Nehodnoceno, nejsem pravidelným konzumentem poezie. Toto jsem si vybral jen pro splnění výzvy, a není to můj šálek kávy.
Příliš velký kontrast k Cyranovi v překladu Vrchlického a Hrubína, kterého jsem si přečetl nedávno.

Mathiola8
13.08.2024 4 z 5

Zvláštní. Tempo se zvyšovalo a stoupalo. Zajímaly by mne myšlenky básníka.

25 říjnových eknih zdarma

16.10.2019

Ocenění knihy (1)

2003 - Cena Jaroslava Seiferta (poezie)

Kniha Trhlina v seznamech