Tři přehled
Maxim Gorkij (p)
Román "Tři" ukazuje tři různé cesty, jimiž si hledají své postavení, své místo v životě tři mladí lidé z řad maloměstské chudiny v devadesátých letech devatenáctého století v Rusku.
Literatura světová
Vydáno: 1953 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Sobranije sočinenij v tridcati tomach, 1900
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři. Přihlašte se a napište ho.
08.09.2019
Musím říct, že se mi to četlo hodně těžce. Ale hodně mi čtení zkazil Úvod s komentářem o dělnické třídě apod. Z proletářských řečí tam není téměř nic. Jen ukrutná bída, zkaženost a krutost tehdejšího Ruska.
Kniha Tři v seznamech
1957 | Matka |
2010 | Na dně |
1976 | Pieseň lásky |
1974 | Foma Gordějev |
1986 | Makar Čudra / O neopätovanej láske / Mesto Žltého diabla - a iné |
V doslove som sa dočítala, že Gorkij túto knihu viac krát redigoval, naposledy r. 1922, a táto konečná verzia sa mi dostala do rúk. Som presvedčená, že originál z roku 1900 bol oveľa lepší, a na pozadí krutých pomerov časti vtedajšej ruskej spoločnosti bol hlavný akcent kladený na osobnosť hlavného hrdinu Iľju Luneva. Jeho egoizmus a sebastrednosť boli príčinou jeho neúspechu a nie spoločenské pomery. Traja rovesníci, vyrastajúci na krčmárskom dvore, každý po svojom sa vyrovnáva s nespravodlivosťou a fyzickou i morálnou biedou bujnejúcou okolo nich. Grázel Pavol (zrovna z neho spravil autor neskôr proletára, haha), romantická idealistická duša Jakov a Iľja, túžiaci po čistom a pohodlnom živote. No a malá Maška, o ktorú sa spolu starajú. Niekto bojuje, niekto vzdoruje, niekoho to zomelie. V tomto rozsahom neveľkom románe je však oveľa viac zaujímavých postáv, osudov... Pre mňa najsilnejšou bol láskavý deduško Jeremej, handrár, ktorému neprestajne tečú slzy, a s ktorým malý Iľja chodí prehrabávať smetiská: "Ty len zbieraj tieto zábavky a odnes ich domov. Keď ich donesieš, rozdelíš detičkám, radosť im spravíš. To je pekne, robiť ľuďom radosť, Pán Boh to má rád... Všetci ľudia chcú radosť, a na svete je jej ma-álo, máličko! Tak málo, že niektorý človek žije, žije a nikdy ju nepozná, nikdy!..."