Deň trifidov přehled
John Wyndham (p)
Biológ Bill Masen je po operácií očí a ako jeden z mála ľudí na svete si nemôže pozrieť zvláštny meteorický roj. Všetci, ktorí toto vesmírne divadlo videli, však oslepli. Bezpečný a známy svet, ktorý Bill poznal len pred dvadsiatimi štyrmi hodinami, je navždy preč. Okrem nástrah po katastrofickej udalosti všade číhajú aj trifidy – dvojmetrové mäsožravé rastliny, ktoré dokážu kráčať a jedovatým žihadlom poľahky zabiť dospelého človeka. Ľudstvo je v troskách a trifidy sú na ceste ovládnuť svet.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2023 , LindeniOriginální název:
The Day of the Triffids, 1951
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deň trifidov. Přihlašte se a napište ho.
Na to, že tuto apokalyptickou záležitost napsal John Wyndham už v roce 1951, mohu říct jen: "Klobouk dolů." Nejeden současný autor by mu jeho nápad i samotné provedení mohl jen závidět. Když jsem četl tento příběh poprvé, nedokázal jsem se od něj odtrhnout. Jednotlivé postavy, děj i atmosféra jsou dokonalé a samotní trifidi jsou ještě o úroveň výš. Opravdu jsem si knihu užil (a nejednou) a stále musím obdivovat autorovu fantazii a způsob, jakým mě dokázal vtáhnout do děje.
Úžasné dielo, úžasná apokalypsa, úžasné postapo. Hlavný hrdina je mi veľmi sympatický a páči sa mi jeho uvažovanie a duchaplnosť a schopnosť prežiť.
Letní bouřky, Neodolatelná a další knižní novinky (30. týden)
23.07.2023
Knižní novinky (46. týden)
14.11.2021
„„Mám všechno, co doopravdy potřebuju,“ řekla „a ty nám jednou vrátíš to ostatní, Bille.““
„Každý, kdo kdy vlastnil nějaký poklad, trpěl asi věčným strachem o život.“
„Stádo ovcí nedoženeš na trh přímou cestou, ale vždycky se najde nějaký způsob, jak je tam dostat.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Deň trifidov v seznamech
v Přečtených | 8 309x |
v Knihotéce | 1 949x |
v Chystám se číst | 1 290x |
boj o přežití zfilmováno klasicismus invaze slepota rozhlasové zpracování sci-fi zfilmováno – TV seriál postapokalyptická sci-fiAutorovy další knížky
2014 | Den trifidů |
1992 | Kukly |
1996 | Pavučina |
1994 | Midwichské kukačky |
1992 | Chocky |
Těžko uvěřit, že takhle rychlý, svěží a pohlcující postapo text vznikl už začátkem padesátých let. Postavy se chovají logicky, řeší praktické záležitosti i společenské uspořádání nového světa, pijí bourbon, likvidují plamenometem trifidy a jsou odhodlané nevzdat se. Četla jsem to před dvaceti lety a minulý týden zase, a jsem stále stejně nadšená.