Triumf noci přehled
Edith Wharton
Hororové povídky Edith Whartonové jsou více o strachu - iracionálním a všudypřítomném - než o strašidlech. Jsou také plné obav - z plíživé nemoci, ze smrti, z temnoty za zdmi našeho domova, obav z toho, že každý náš vztah zůstane nejasný a nenaplněný... Jak se na tento žánr sluší, jsou završené nečekaným finále.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Triumf noci. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mi moc líbila, stejně tak jako celá edice Pandaemonium. S chutí jsem si přečetla nápadité povídky této autorky, která psala na přelomu 19. a 20. století. Mám ráda strašidelné příběhy z tohoto období a zde se mi v tomto směru dostalo pěkné nadílky.
Kniha Triumf noci v seznamech
americká literatura výbor z díla hororové povídky strašidelné příběhy americké povídky
Část díla
1995 | Léto / Zima |
2013 | Triumf noci |
1928 | Dům radovánek |
1948 | Ethan Frome |
Jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší svazek Albatrosem bohužel zaříznuté edice Pandaemonium. V podstatě tu není jediná slabší povídka. Whartonová je vynikající vypravěčka. Sugestivními popisy skvěle vtahuje do děje, polehoučku prohlubuje tísnivou atmosféru a nakonec čtenáře uvrhne do spárů nejtemnější hrůzy, která má jen málokdy konkrétní, hmatatelnou podobu. Osobně mě asi nejvíc uhranuly povídky Později a Zrnko granátového jablka, které mají několik společných rysů, ale vynikající jsou i Dušičky či Slečna Mary Pasková. Díky za vynikající překlad Stanislavě Menšíkové a báječný doslov Aleně Dvořákové. Rozhodně kniha, ke které se za pár let s gustem vrátím.