Návrat trpaslíků, kniha I. přehled

Návrat trpaslíků, kniha I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535833/bmid_navrat-trpasliku-kniha-i-6611a34011ced.jpg 4 15 15

Trpaslíci série

Skrytá země je o stovky cyklů starší, dávné hrdinské činy se staly námětem legend a život jde dál. Trpaslík Goïmron se živí jako gemmarius, ale jeho skutečnou vášní je historie – každý útržek o slavné minulosti trpasličích kmenů, každý záznam a artefakt si zaslouží místo v jeho sbírce. Jeho největším snem je vydat se zkoumat historické prameny za učenci do Enaika, zatím ale může leda hledat poklady v krámku s kuriozitami. A právě při jednom takovém nákupu Goïmron nečekaně narazí na ručně psané záznamy o osudech samotného Tungdila Zlatorukého. Záznamy tak detailní, že je musel opravdu sepsat Tungdil osobně. A přestože by Goïmrona a hrdinného trpasličího velikána mělo dělit celé milénium, poslední záznam v deníku údajně vznikl nedávno. A tak se Goïmron rozhodne, že Tungdila najde. To ovšem ještě netuší, do jakých intrik se on a jeho společníci při svém hledání zapletou a s jak mocnými nepřáteli se střetnou. Co by to ale byli za trpaslíky, kdyby je vrozená tvrdohlavost nehnala vstříc i těm největším výzvám? (1. část 6. dílu)... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print

Die Rückkehr der Zwerge 1, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat trpaslíků, kniha I.. Přihlašte se a napište ho.

ludek.n
předevčírem 4 z 5

Skrytá země už dávno není, co bývala, ale pořád se najdou síly, které ji chtějí bezohledně ovládnout. Jediní, kdo se zlu mohou postavit, jsou trpaslíci… tedy, pokud se rozdrobené kmeny dokáží sjednotit pod jednou vlajkou. První část šestého pokračování trpasličí ságy přináší všechny ingredience, na které jsme si už v průběhu této Heitzovy série zvykli, snad jen s jedinou výjimkou: úlohu hlavní persóny poprvé netřímá v rukou „nesmrtelný“ Tongdil Zlatoruký, ale poněkud méně hrdinný Goïmron Rýtko z klanu Stříbrných vousů. Netalentovaný brusič drahokamů se do úlohy předního hybatele děje dostává tak trochu náhodou, nenápadně, opatrně a stydlivě přebírá otěže příběhu, aby byl ve finále zcela pochopitelně na vrcholu celého dlouhého řetězce klíčových událostí… a samozřejmě, aby čtenáře (tím, že neprozradí všechna tajemství) navnadil na druhou knihu Návratu trpaslíků. Vyprávění končí v nejlepším, a tak na patře zůstane, chtě nechtě, jistá hořká pachuť, protože vydávat román po kapitolách je možná skvělá věc pro internetové čtečky, ale u investice do tištěné knihy je to faux pas (a to i přesto, že takto vyšel i originál).

olle3
07.11.2024 3 z 5

Očekával jsem menší zklamání a nebyl jsem zklamán. Celou dobu se těšíme na Tungdila, abychom zjistili, že se objeví až na konci, a že z něj Heitz udělal nepodstatnou senilního postavu na obtíž? Na konci měl trpaslík jakýs plán, který připravoval celé věky, ale víc se o něm nedozvíme, zůstane viset ve vzduchu jako nepovedený cliffhanger. Pěkně napsané to samozřejmě je – to už víme, že Heitz umí – ale temného Tungdila, kterého mainstreamoví čtenáři neocenili, prostě v dalších knihách odstavil. Zdá se, že v tomhle trendu pokračuje, a že se nám geniální stratég a drsný válečník Zlatoruký asi už nikdy nevrátí.

Tesset
10.08.2024 4 z 5

Skrytá země se změnila. Víc než v jiným dílech by se tu hodila mapa, která v prvních knihách nechyběla. Tady byla potřeba jako sůl - osobně jsem si vůbec nedokázala představit, kde co je. Návrat k sérií Trpaslíci byl hořkosladký, těšila jsem se na nová dobrodružství, na druhou stranu mi tu chyběli staří známí.

Příběh se odehrává cca o tisíc cyklů později a je to znát. Děj je podobný předchozím svazkům. Nechybí výpravná část a velká závěrečná akce. Doufám, že v druhém svazku 6. dílu se zodpoví pár otázek, které určitě čtenářům vrtají hlavou. Těším se a jsem zvědavá, kam celá sága vyústí a jak dopadne.

Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)

05.05.2024

Kniha Návrat trpaslíků, kniha I. v seznamech