Tufova dobrodružství (8 povídek) přehled
George R. R. Martin
George R. R. Martin se bravurně pohybuje ve všech žánrech literární fantastiky. Jeho fantasy ságu Píseň ledu a ohně znají miliony fanoušků po celém světě, i díky jejímu zdařilému převedení do podoby televizního seriálu Hra o trůny. Cyklus povídek Tufova dobrodružství vznikal v průběhu 80. let a má své stejně oddané příznivce stejně jako jiné Martinovy práce. Krkolomné eskapády dobráckého obra Havilanda Tufa jsou napsány svižně a s humorem, a přitom tak napínavě, že čtenáři od vydání této sbírky autora znovu a znovu žádají, aby v psaní Tufových příběhů pokračoval.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
Tuf Voyaging, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tufova dobrodružství (8 povídek). Přihlašte se a napište ho.
A už můžu klidně spát, protože v knihovně měli kompletní Tufovu sbírku, a já konečně vím, jak to dopadlo na S'uthlamu.
Jinak moje hodnocení zůstává stejné jako u šestipovídkové sbírky. Zábavné a milé čtení.
Po dramatickém p(P)rologu super povídka Morová hvězda. A tou by to pro mě mohlo skončit a byla bych spokojená. Pak bych si třeba po letech přečetla Bestii pro Norna a pochvalovala bych si, jak všichni dostali, co chtěli, a co si zasloužili... Ale takhle vcelku podané v jednom balíku mi to nefungovalo. Tuf se nemění, jeho zásady, jeho způsob vyjadřování a vyjednávání, na to se můžete spolehnout, ale také to znamená, že je předvídatelný (alespoň pro normální pozemšťany a většinu mimozemšťanů). Takže jak říkám, kdybych povídky četla různě po letech a klidně i na přeskáčku, pobavila bych se, takhle jsem se začala vcelku brzy nudit. A upřímně, třetí zastávka na S'uthlamu už ve mně vyvolávala pocit davového šílenství a do hlavy se mi vkrádala myšlenka, jestli to ten Thanos nemyslel vlastně dobře... Cením si čistého sci fi, ale právě to Martinovo je velmi svérázné a není to rozhodně mainstream ani ve svém žánru (pro úplnost dodávám, že velmi podobný pocit jsem zažila s Honem na lovce, takže to bude opravdu asi autorem:-D).
Kniha Tufova dobrodružství (8 povídek) v seznamech
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Docela příjemná a neotřelá epizodická space opera s hlavním hrdinou lehce stiženým Božským komplexem. Tuf není vždy právě nejpříjemnější postavou, ale možná i proto jednotlivé příběhy tak dobře fungují. Co pro mě však příliš nefungovalo, byl český překlad, takže jsem v tomto případě zvolila raději originální znění - to mohu jednoznačně doporučit.