Ty moje skvostné zvířátko přehled
Marieke Lucas Rijneveld
V odlehlé holandské vesnici, kam lidi zvenčí přijdou jen zřídka, se místní veterinář vydává na další rutinní návštěvu sousedního statku. Je začátek parného léta a v okolí se šíří zvěsti o nemoci skotu, ale on má oči jen pro čtrnáctiletou farmářovu dceru, která tráví osamělé prázdniny podivnými hrami a fantazírováním. Nikdo netuší, kolik toho ti dva mají společného (citlivost, vnitřní trýzeň a neukojitelnou představivost) a jak daleko jejich tajný vztah zajde. V literatuře se některé velké příběhy neodbytně vrací, ale jen čas od času v ní zazní i zvlášť silné hlasy. A Rijneveld dává ten svůj do služeb jednoho z takových příběhů: jeho odvážná reinterpretace Lolity zasazená na holandský venkov připomíná jednu z nebezpečných podob lásky, z níž nikdo nevyjde bez úhony.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , ArgoOriginální název:
Mijn lieve gunsteling, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ty moje skvostné zvířátko. Přihlašte se a napište ho.
Těžká kniha o nepěkných věcech, ale napsaná tak podmanivě a jazykově vytříbeně, že by kdejaký turn-pages thriller mohl závidět její čtivost. Mimo tématu zakázané lásky, traumat dětství je tu také nadhozena otázka genderové nejednoznačnosti titulního zvířátka, jako narozená žena začne toužit po svém "parůžku", svým způsobem v tom hraje roli prostředí v jakém vyrůstala a také samozřejmě osudové setkání se zvěrolékařem. A protože autor/ka se označuje za nebinární, tak by mě docela zajímalo, jak moc vychází ze svých zkušeností.
Srovnání se nabízí s Nabokovovou Lolitou, jež mě kdysi přiměla posehnat si vše od autora, až tak mě uhranulo jeho vyprávečské mistrovství, a troufám si tvrdit, že pro ty které Lolita nebavila svou "roztahaností", by právě tato kniha byla to pravé ořechové. Časem se chystám i na Rijneveldovu prvotinu, protože ať už si o knize myslíte cokoliv, napsaná je opravdu skvostně.
"Toto je příběh zvěrolékaře a jeho nebeské vyvolené." V němž nevíte, co je skutečnost, co představa, co noční můra, co sen, co sebeklam, co vědomá lež. V němž vrcholí léto a množí se počet zvířat a zvířátek, posedlý muž a ne zcela vyhraněná bytost se setkávají opakovaně a za ne zcela definovaných okolností. V němž křehká krása jazyka sousedí s popisem nechutnosti a hnusu (od rozkoše ze šťourání se v nose po pojídání telete - "modří vědí"). V němž si vypravěč horečnatě vymýšlí lásku a vzápětí se zcela racionálně analyzuje. V němž o duši bojují Freud a Hitler. A reálný svět dobíhá a snaží se zvládnout následky jako vždy pozdě... Du forma a téměř nekonečné naléhavé věty podtrhují podmanivost vyprávění. Ne, nečte se to lehce - ale stojí to za to.
Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)
21.01.2024
Kniha Ty moje skvostné zvířátko v seznamech
Holandsko milostné romány nizozemská literatura venkov pedofilie psychologické romány zakázaná láska věkový rozdíl partnerů (age gap)
Téma z pohledu morálky a pravidel příšerné, z pohledu literárního stylu skvostné. Nikoho nepřekvapí, že vypravěč je veterinář, vzhledem ke všem oslovením a připodobněním, která pro svou zakázanou lásku používal. Zajímavé je, že jméno té lásky se nedozvíme. Příběh sám je opravdu odporný, dočteme se, jak "vztah" začal, probíhal a skončil. Popsané myšlenky jsou detailní, niterné, temné i tísnivé. Ale zároveň není možné knihu jen odsoudit. Autor píše velmi citlivě, použitý jazyk je velmi vytříbený, metafory nezvyklé. Dívčino dospívání jen s bratrem a otcem je zjevně velmi těžké, hledá pomocnou ruku nejen u živých lidí, ale i ve světě fantazie. Její hovory s Hitlerem a Freudem hodně napoví. Čtení je to velmi těžké i pro zvolený styl, kdy jedna věta je dlouhá klidně přes půl stránky. Zároveň se veterinář obrací na soudce, takže máme jistotu, že k odsouzení dojde. O sobě mluví jako o zvrhlíkovi, ale jeho noční můry, nejspíš způsobené výchovou matky, jsou opravdu děsivé. Příběh v podstatě nemá žádný děj, ale atmosféra je přesto velmi hutná, temná, nabitá emocemi. Osobnostní poruchy jsou na obou stranách. Zajímavé jsou hudební texty, které aktérům pomáhají v komunikaci.