Učenci a pohané přehled

Učenci a pohané
https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58919/bmid_ucenci-a-pohane-0NC-58919.jpg 5 10 10

Řada příběhů a obrázků z minulosti české archeologie sleduje vývoj poznání nejstarších dějin od starožitnictví a sběratelství až po vytvoření moderní prehistorie. Příběhy vyprávějí o lidech, kteří nezištně věnovali svůj čas,peníze a mnohdy i zdraví hledání a zkoumání archeologických památek, a o nalezištích, spojených s jejich prací. Knížka nepodává celé dějiny české archeologie, ale snaží se alespoň zkratkovitě zachytit její hlavní vývojové fáze.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Učenci a pohané. Přihlašte se a napište ho.

xulij01
15.08.2024 4 z 5

Poutavě vyprávěné příběhy o lidech, kteří stáli u zrodu archeologie a muzejnictví u nás. Autor krásně zachytil, jak se postupně vyvíjel pohled na archeologii a její využití. Zpočátku šlo víceméně jen o zachované předměty, třeba střepy nádob byly ignorovány, zrovna tak se nepořizovala dokumentace zachycující rozmístění nálezů, vykopávky probíhaly destruktivní metodou, postupem času se to samozřejmě měnilo k lepšímu. Některé příběhy působí až tragikomicky, najdou se zlaté předměty a bez problémů je roztaví kvůli zlatu. Rozkřikne se zpráva o rozsáhlém archeologickém nalezišti a hned tam proudí davy lidí s motykami, které celou oblast důkladně přeorají a při tom samozřejmě zničí spoustu nálezů (v blízké vesnici začnou řemeslníci rovnou archeologické nálezy i vyrábět). Čtení je to opravdu hodně zajímavé, ti, kteří stáli u zrodu muzejních sbírek, byli nesmírně zapálení a dělali to často ve svém volném čase a na vlastní náklady, je až neskutečné, co pro zachování české historie byli ochotní podstoupit. Celkově bych hodnotil 85 %.

Atuin
30.08.2021 5 z 5

Atanone mà pravdu. Jestli je vůbec nějaká kniha, kterou bych mohla spojit s tím že mě jako jedna z prvních zafascinovala někdy v nácti pro zanícení o historii, archeologii a podobné vědy je to právě tato. Vzpomínám jak jsem doslova hltala řádky, které mi připadaly jako jediné co chci v životě číst s čím se chci zabývat. Dosud, dosud je to kousek ke kterému se ráda vrátím. Vždy mě dovede zvednout náladu.

Atanone
04.10.2019 5 z 5

Jedna z knih, které ve mně podpořily zájem o archeologii a historii. Napsaná zajímavě a poutavě.

Kniha Učenci a pohané v seznamech