Účtovník z Osvienčimu přehled
Reiner Engelmann
Oskar Gröning mal dvadsaťjeden rokov, keď ako presvedčený príslušník SS nastúpil do služby v koncentračnom tábore Osvienčim. Jeho úlohou bolo viesť záznamy o skonfiškovaných cennostiach väzňov. Hoci Gröning vedel o ich vraždení, svoju prácu v Osvienčime ospravedlňoval slovami, že je iba účtovník, a teda sa bezprostredne nepodieľa na zabíjaní. Až o sedemdesiat rokov ho nemecký súd v rámci jedného z posledných veľkých osvienčimských procesov odsúdil za napomáhanie pri vražde 300 000 Židov. Reiner Engelmann sa na základe rozhovorov a súdnych protokolov zaoberá zastávkami na životnej ceste Oskara Gröninga a procesom s jeho osobou. Procesom, ktorý mal pre rodiny obetí koncentračného tábora mimoriadny význam. Procesom, ktorý na lavicu obžalovaných neposadil iba Oskara Gröninga, ale aj celé nemecké súdnictvo. Vďaka tomu vznikla kniha, ktorá nám nedovolí zabudnúť na peklo na zemi stvorené človekom a ktorá každého z nás núti položiť si otázku, v akom svete chceme žiť.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2019 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
Der Buchhalter von Auschwitz: Die Schuld des Oskar Gröning, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Účtovník z Osvienčimu. Přihlašte se a napište ho.
Hodnotná kniha, ktorá veľa vypovedá o tom, ako to v Osvienčime fungovalo. Vďaka tzv. „účtovníkovi Osvienčimu“ - Oskarovi Gröningovi – sme mali možnosť dozvedieť sa všeličo o bežnom v živote v tábore. On sám sa rozhodol vystúpiť na verejnosť po tom, ako začalo stále viac silnieť hlas popieračov holocaustu. Neskôr bol odsúdený na 4 roky väzenia za účasť na smrti asi 300 000 židov, hoci sám nikdy nikoho nezabil ani nemučil. Osobne sa objavil sa aj vo významnom dokumente: Osvienčim - nacisti a konečné riešenie (2005). V ňom uviedol, že realita tábora vyzerala asi takto:
„Boli sme presvedčení, bol to náš svetonázor, že nás zradil celý svet, že ide o sprisahanie židov voči nám. Keď sme zabíjali deti, my sme v nich nevideli nepriateľov, ale kolovala v nich krv nepriateľa a nepriateľské teda bolo to, že by raz vyrástli v žida, ktorý bol potenciálne nebezpečný. Bola to zvláštna situácia, následkom ktorej ale vzniklo mnoho priateľstiev, o ktorých ja teraz môžem povedať, že spomínam na nich s radosťou. Žili sme tam ako na v jednom malom uzavretom meste. Boli tam obchody, kde sa dalo nakúpiť, kantína, kino, divadlo, športový klub, kde som sám chodieval. Bola tam zábava ako v normálnom meste. Je pravda, že tam nebolo ale veľa disciplíny, spať sme chodili skoro vždy celkom opití. Boli sme tak leniví zhasnúť svetlo, že sme strieľali po žiarovke.“
Kniha je svedectvom práve tohto človeka, ktorý napriek svojmu pochybeniu chcel, aby sa na vykonané zlo nikdy nezabudlo.
Původně jsem si myslela že jde o klasický román z prostředí 2 sv. války a Osvětimi, hned ze začátku ale zjistíme že se jedná víceméně o “životopis Gröninga. Kniha je už zpočátku velmi detailní a surová. Máme popis jakou úlohu zastával. Kniha je doplněna fotkami. Plus příběh Évy, přeživší. Je psaná čtivě, kapitoly jsou krátké.
Jediné co mi vadilo byly opakující se pasáže.
Knižní novinky (25. týden)
17.06.2019
Kniha Účtovník z Osvienčimu v seznamech
(SPOILER) Kniha je čtivě a velmi zajímavě napsaná. Přináší odlišný, jiný pohled na hrůzy koncentračního tábora než je ve většině ostatních knih s touto tématikou. Přináší příběh z pohledu pracovníka, který měl za zaznamenávat peníze ze zavazadel věznů. Občas sloužil i na rampě, když přijíždějí transporty. Hrůz se snažil nevšímat, přehlížel je a tvrdil hlavně sám sobě, že jeho se to netýká a že plní rozkazy a toto není v jeho kompetenci. I když několikrát chtěl podat žádost o přeložení nikdy se k tomu neodhodlal. Smutné za mě je, že nebyl nikdy potrestán. Sice byl několikrát vyšetřování, ale vždy to utichlo. Nakonec zemřel stářím než stihl být potrestán. Prožil celkem plnohodnotný život. Podávál svědectví i toho nejspíše litoval, ale...