Udělej si ráj přehled

Udělej si ráj
https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69664/bmid_udelej-si-raj-Hld-69664.jpg 4 367 367

Nová kniha autora bestselleru Gottland, který byl přeložen do deseti světových jazyků a získal řadu ocenění. Zatímco Gottland vyprávěl o naší historii v uplynulých sto letech, Udělej si ráj je knihou o současném Česku. Je to subjektivní záznam z autorových častých návštěv Česka v posledních deseti letech, vyprávění o tom, co Poláka-čechofila fascinuje na dnešní české společnosti a kultuře – „kultuře radosti smutku“. Svébytným proplétáním motivů vzniká vrstevnatý obraz o naší zemi a kultuře, jak ho vidí slavný polský reportér a spisovatel, který je dnes také u nás významnou osobností. Kniha patří v Polsku k pěti nejúspěšnějším z minulého roku, autorská práva na ni byla tři měsíce od vydání prodána do pěti zemí. Český překlad doplňuje soubor deseti fotografií významného českého fotografa Františka Dostála.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Dokořán , Jaroslava Jiskrová - Máj

Zrób sobie raj, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Udělej si ráj. Přihlašte se a napište ho.

vvikingg
27.10.2024 5 z 5

Styl autorova psaní mě dokonale sedl a místy jsem se musel upřimně smát. Češi jsou popsáni jako národ neznabohů, bez boha žít mohou, bez anekdot ne. Když umřel papež Jan Pavel II. na konklávě kardinálů byl zvolen papežem kardinál Pedofillini, tento vtípek byl v Čechách v té době populární. Češi jsou podle autora individualisti, Poláci jsou národ stádový. V knize jsou rozhovory s ,,neznabohy,, jako Egon Bondy, Jan Saudek, David Černý a dalšími osobnostmi. Bůh a křesťanské náboženství to má u nás těžké, Jan Hus odňal důvěru v tuto zpátečnickou a tmářskou organizaci, přičinily se i Habsburkové. Od autora se už těším na čtení knihy Gottland.

f.enjoy6
15.10.2024 4 z 5

Kdysi jsem si přečetl Gottland, který mi přišel velmi zdařilý a volné pokračování mě dlouhou dobu lákalo. Autor líčí českou realitu, život v Česku a různé zajímavustky ze života slavných nebývale čtivě a plné detailů, u kterých mnohdy s uznáním kývu, kolik práce si autor musel dát, aby je dohledal a v takhle pěkné formě přepsal. Nejvíce na mě posloužily části o víře (a odpovědi různých Čechů na to, kde se v nich bere dobro), Davidu Černému (a jeho svérázu) a poslední kapitola o pojetí smrti a pohřbů v české kotlině (některé pasáže mi přišly skoro až neuvěřitelně syrové a bizarní, že by si na to člověk snad dal i panáka...). Autor odvedl pořádný kus práce a jeho hluboký zájem o Česko a schopnost ho dát takto do slov mi je velmi sympatický.

"Nemyslet na peníze - jedině tak lze stvořit něco hodnotného."

Otázky od věřících z Polska
„Pokud tě zklamou všichni lidé, ke komu se obrátíš?“
Milan: K sobě samému. Nemám žádnou vyšší autoritu. Mám jen sebe, takže to je daleko těžší. Kdybych byl nevěrný své dívce, měl bych pocit, že jsem zhřešil, ale vyrovnat bych se s tím musel sám. Musel bych žít s tou vinou, nemůžu si dát rozhřešení. A to je náročný úkol.

Ondřej: Byl jsem kdysi nemocný a měl jsem ruce a dlaně plné ran. Nemohl jsem najít smysluplnou práci, rok jsem nosil rukavice. Abych se uživil, překládal jsem doma dialogové listiny filmů. Cítil jsem se jako malomocný. Jel jsem do Prachovských skal, abych si našel místo, kde skoncuju se životem. Byl tak nádherný den jako dnes. Lezl jsem sám po skalách a najednou mě napadlo: „Je tu příliš krásně, než abych to nechtěl znovu spatřit.“ Lékařka viděla, že jsem na tom špatně, a objednala mě k psychoterapeutce. Vešel jsem dovnitř, v zatemněném pokoji seděla usmívající se paní. Zvedla oči od počítače a já poznal, že je nevidomá. Bylo mi trapné, že za ní jdu. Znal jsem takovou polskou
písničku: „Člověk není sám, náhle potká druhého a pochopí, že jeho peklo je rájem…“ Myslím, že ateista může čerpat sílu jak z lidí, tak z přírody.

ma_Run_ka
03.06.2024 4 z 5

Nevšední pohled polského reportéra a novináře na život v ČR v současnosti (kniha vyšla v roce 2010). Každý čtenář si najde něco, s čím buď bude nebo nebude souhlasit.
Těším se na osobní setkání s autorem v rámci ČteFestu - 6. 6. 2024.

Kniha Udělej si ráj v seznamech