Poslední království přehled

Poslední království
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324005/bmid_posledni-kralovstvi-nus-324005.jpg 5 408 408

Saské kroniky série

1. díl >

Seriál Poslední království, natočený podle úspěšné románové série Bernarda Cornwella: Kronika válečníkova, můžete sledovat od poloviny října na televizním kanálu BBC America. „V jedné chvíli bylo moře pusté a prázdné, a okamžik poté se na něm objevily lodě připlouvající od jihu. Byly to krasavice. Jejich přídě a zádě, na špicích ozdobené zlacenými hlavami hadů a draků, se obloukem zvedaly do výšky a zdálo se, že ty lodi poháněné stříbrnými křídly vesel na vodě tančí.“ „Prožil jsem nádherné dětství, dokonalé alespoň z pohledu chlapce. Vyrůstal jsem mezi muži. Byl jsem svobodný, volný jako pták, nezkrotný, neobtěžovali mě žádní kněží, neplatily pro mě žádné zákony, a povzbuzovali mě k bojechtivosti.“ Anglický chlapec Uhtred se narodil v devátém století jako syn northumbrijského velmože. V deseti letech osiřel, upadl do zajetí a dánský válečník ho přijal za vlastního a naučil vikinským způsobům. Uhtredův osud je však nerozlučně spojen se západosaským králem Alfredem, jenž vládne jedinému anglickému království, které ještě odolává náporu Dánů. Uhtred dorůstá v bojích mezi Angličany a Dány a za střetů mezi křesťanstvím a pohanstvím. Dlouho si není jistý, ke které straně se věrně a natrvalo přidat, až ho krveprolití za jednoho zimního úsvitu přitáhne k Angličanům. Práh mužnosti překročí v okamžiku, kdy Dánové zahajují svůj dosud nejprudší útok na Alfredovo království. Sňatek jej připoutá ještě pevněji k Západním Sasům, a když se jeho žena a dítě ztratí v chaosu za dánského vpádu, musí se v bitvě na mořském pobřeží utkat s nejsilnějším z vikinských náčelníků. Tam také v hrůze střetnutí hradeb štítů poznává, komu se zaváže věrností a kam skutečně patří. Poslední království zahajuje novou ságu z raně středověké Anglie, která barvitě líčí historii Alfreda Velikého a jeho nástupců na trůně. Na pozadí jejich osudů spřádá Bernard Cornwell příběh křížících se závazků a slibů věrnosti, zdráhavé lásky a nesmírného hrdinství. V Uhtredovi vytváří jednu ze svých nejzajímavějších a nejpůsobivějších heroických postav a dynamickým, vášněmi naplněným dějem Posledního království dosahuje jednoho z vrcholů své dosavadní bohaté tvorby.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

The Last Kingdom, 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední království. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (81)

tlllk
16.09.2024 5 z 5

Kniha príjemne prekvapila, podobných kníh mám za sebou niekoľko, ale tentokrát to bola tá správna kombinácia postupného skill-ovania hlavnej postavy na pozadí historických postáv a udalostí. Autor skrz hlavného hrdinu dosť triezvo popisuje christianizáciu saského obyvateľstva na území dnešnej Veľkej Británie. Musím priznať, že som si musel zopakovať dejepis, aby mi došli niektoré súvislosti. Celkom sa teším na pokračovanie.

Jaruš7
10.08.2024 5 z 5

Audiokniha - celá, skvělá.
Žánr, jež mě baví mě nemůže minout.
Co je proti kladnému hrdinovi hrdina jenž má rozpolcenost věrnosti ? To, že instinkty jsou v krizové situaci ty zaručeně správné.
Bojovnost ducha se cení a od nepřítele je cenou o to cennější. To pak být vyvoleným, má hodnotu pro věrnost prestižní, jenže válečný vývoj má své kličky, a tak je fajn, že jde o první díl série.
Bez vady, super.


Arwen777
26.06.2024 audiokniha 5 z 5

Před pár lety jsem viděla jednu sérii stejně pojmenovaného seriálu a už tehdy jsem věděla, že si knihu chci přečíst. Nepodařilo se mi ji potkat v knihovně, tak jsem si nakonec koupila audioverzi a rozhodně jsem neprohloupila.
Poslední království je poutavý a rozsáhlý román z 9. století, kdy Anglii, rozdělenou na mnoho království, sužovaly nájezdy Dánů. Takže se dozvíte mnoho historických faktů z tohoto období, z historie Anglie, ale také proniknete do zvyků a válečnického umění Dánů, kterým se skoro nikdo neubránil. Velká část románu je věnována i nenápadnému srovnávání protikladných náboženství a jejich vyznavačům.
Na tomto pozadí je vyprávěn příběh Uhtreda, který byl po jednom nájezdu unesen a vychován Dány. Pod jejich vlivem se z něj stal vikingský válečník, ačkoliv si vlastně nikdy nebyl jistý, kam vlastně patří. A jak stárne, stává se figurkou na šachovnici politiky Alfréda Velikého, ale přitom je stále věrný vikingským zásadám a jeho hnacím motorem je pomsta.
Je to napínavý historický román plný bitev, politikaření, úskoků a drsného života. Bernard Cornwell je skvělý vypravěč, který dokáže zaujmout a bez obtíží udržet čtenářovu pozornost. Těším se na další díly a doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední království v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených563x
ve Čtenářské výzvě32x
v Doporučených44x
v Knihotéce225x
v Chystám se číst266x
v Chci si koupit57x
v dalších seznamech10x