Bez citu přehled

Bez citu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498285/bmid_bez-citu-Tmx-498285.jpg 4 242 242

Unwind Dystology série

< 2. díl

Tři přátelé, jejichž cesty svedla náhoda sice unikli rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla učinit zdroje náhradních orgánů pro vyvolené, ale zdaleka nemají vyhráno. Connor, Risa a Lev ve zvráceném světě budoucnosti potkávají nečekané spojence i kruté a bezcitné protivníky a z těchto setkání vyvstávají otázky, kde život začíná a končí – a co vlastně znamená žít. Dlouho očekávané pokračování románu Bez šance přináší nejen napětí a akci, ale jak už to u Neala Shustermana bývá, také mnoho podnětů k zamyšlení, které není snadné vystrnadit z hlavy.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

UnWholly , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bez citu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (62)

Princezna22
23.05.2024 3 z 5

Už je to nějaký ten čas co jsem četla první díl,takze jsem si musela vše připomenout a ještě to takhle půjde dál budu muset tez připomínat i tento (pokud se nestane zázrak a vyjdou i zbylé díly), no přinejhorším pořídím v angličtině. Je to škoda.. Kniha je poměrně rozsáhlá a postavy zde jsou sympatické. Až na jednu, které bych dala mezi oči nejraději.. Ale to je fuk. Akce zde moc není jen semtam nějaké to řešení problémů mezi dospivavajicimi.. Musím říct, že tenhle díl je spíše omáčka než svost a kniha je bavila i nebavila.. No budu doufat, že vyjde další díl a že bude lepší než tento..

Noshelfcontrol
16.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Nemám slov, jedním slovem: wow! Tohle pokračování rozhodně nabralo nevídané obrátky. Tolik zvratů, tolik emocí, tolik silných momentů... Ani nevím, kde začít. Pořád mám slzy na krajíčků, když pomyslím na chudáka Trace. Takový osud si rozhodně nezasloužil...

Každopádně zpátky na začátek. Musela jsem si příběh trochu připomenout přečtením posledních pár stránek prvního dílu. Obávám se, že by mi pouze Q&A na začátku knihy nestačilo:D Až mě překvapuje kolik jsem toho zapomněla a naopak, co jsem si dokázala zapamatovat. Bohužel mě to čeká znovu, že? A to můžu jen doufat ...

Naši hrdinové z prvního dílu: Connor, Risa a Lev nám trochu "vyrostli". Není se čemu divit. V takových situacích musí každý rychle dospět. Začátek byl klidný, seznamoval nás s novými situacemi hrdinů a měli jsme možnost poznat nové postavy: Miracolinu, Cama a bohužel i Starkeyho...
Miracolina je kupodivu příjemná postava, i když svou slepou vírou v darování desátku může být místy až otravná. Jen mi přišlo, že v některých věcech má na 13 letou holku až moc dospělé uvažování. Můj názor. Ale jsem moc ráda, jak to s ní nakonec dopadlo.
Camovo zrození mě hrozně bavilo, do poslední chvíle vůbec nebylo poznat, o koho se vlastně jedná a co se stalo. Teorií během čtení bylo hodně, ale tohle by mě nenapadlo. Nevím, co si o této situaci myslet...
Rozhodně jsem ale měla velký problém s Camovou vizualizaci. Musela jsem si najít obrázky na googlu a dost to pomohlo :D
Opravdu velice zajímavé zpracování narození již 16 letého jedince s mixem myslí několika dětí. Jeho uvažování o světě, názory a postoje. Moc hezky podchyceno.
No a pak je tu Starkey... Je třeba něco říkat? Arogantní, velice ambiciózní a diktátorský. Uznává jen jeden typ lidí a všechny ostatní je ochoten obětovat, jen aby prosadil svou zvrácenou představu o budoucnosti lidstva. Co mi to jen připomíná?

Jak jsem již řekla, začátek klidný a pozvolný rozjezd a pak doslova BUM! a už to šlo z kopce... (pardon za trochu černého humoru, pastora Dana je mi neskutečně líto). Jeden zvrat za druhým. Autor má styl psaní takový, že vám na konci téměř každé kapitoly spadne brada a někdy k tomu stačí pouze jedna věta.
Konec je samozřejmě otevřený, ale musím říct, že moc hezký, tedy aspoň co se Connora a Leva týče. Scéna v KomBomu na konci je neskutečně dojemná a dohnala mě až k slzám. Haydena mám hrozně ráda a tak si ani nechci představovat, co s ním bude dál. Všech chycených dětí, které pravděpodobně rozpojí je mi strašně líto.

Tato série je neskutečně silná, už dlouho mě u knihy tak nemrazilo. Chování dospělých k dětem mi přijde otřesné. Ano, některé děti by si za své chování zasloužili trest, ale rozpojení? Neboli darování na orgány? Eh, na nějaký "život v rozděleném stavu" jim kašlu. Prostě a jednoduše: usmrcení. Čímž neříkám, že darování orgánů je špatná věc, chraň bože. Ale měla by to být svobodná volba. A rozpojit dítě jen proto, že se o něj nechcete hádat? Tak to už je opravdu hnus.

Bohužel až v půlce knihy mi začalo docházet, že tady něco nehraje. Tohle přece nemůže být vše... A pak jsem googlila a kromě zjištění, že série je v některých školách USA zakázaná, jsem zjistila i to, že se jedná ne o trilogií, ale dokonce o pentalogii! Omg! A samozřejmě nepřeloženou ... Takže vzhledem k tomu, že je mezi 1. a 2. dílem 6 let mezera, bůhví kdy se dočkáme. Můžete jen doufat, že kniha vzbudí dostatečný zájem a budou předloženy i další díly...

P.S.: Ach jo, moc často píšu slovo "neskutečně". Pardon :D


Hanathor
18.03.2024 4 z 5

Když jsem druhý díl začala číst, netušila jsem, že série má dohromady dílů 5.
Kniha se četla dobře, ale jak to tak občas bývá, druhý díl přinesl více otázek než odpovědí. Snad v blízké době budou přeloženy i další díly.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022


Citáty z knihy (4)

„Jak poznám, že mi teď nelžeš?“ „Nepoznáš. Ale zatím jsi zásluhou svých instinktů vždy přežil. Co ti říkají instinkty teď?“ Connor se nad tím zamyslí a uvědomí si, že odpověď je jednoduchá. „Instinkty mi říkají, že jsme v hajzlu tak jako tak, ať udělám cokoli. Ale to je u mě normální.“ (Trace a Connor)


Máš právo být vybíravý. Neměl bys vzít nic míň než to, co chceš ty sám. (Kenny ke Camovi)


Věci se dějí buď proto, že to mý nějaký důvod, anebo se dějí úplně bez důvodu. Život člověka je buď nitka v nádherném goblénu, nebo je lidstvo jen beznadějně zašmodrchaný uzel.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Bez citu v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených302x
ve Čtenářské výzvě105x
v Doporučených15x
v Knihotéce229x
v Chystám se číst256x
v Chci si koupit102x
v dalších seznamech6x

Štítky knihy

sci-fi

Autorovy další knížky

Neal Shusterman
americká, 1962
2018  88%Smrtka
2019  90%Nimbus
2019  83%Sucho
2021  85%Zvon
2020  85%Bez šance