Upgrade přehled
Blake Crouch
"Jste dalším krokem v lidské evoluci." Logan Ramsay si zpočátku není jistý, jestli je něco jinak. Jen se cítí o něco... jasněji. Lépe se soustředí, lépe zvládá multitasking, čte o něco rychleji, lépe si pamatuje, potřebuje méně spánku. Zanedlouho však začíná svět kolem sebe vnímat jinak. Loganův genom byl hacknut a přeskládán. Důvod, proč ho napadly, sahá desítky let do nejtemnějšího koutu jeho minulosti a děsivého rodinného dědictví. A co hůř - to, co se mu děje, je jen prvním krokem v mnohem větším plánu, který způsobí stejné změny celému lidstvu.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 2022 , Laser-books (Laser)Originální název:
Upgrade, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Upgrade. Přihlašte se a napište ho.
Skvělý nápad, budoucnost je vylíčena temné a uvěřitelně.
Klobouk dolů před autorem, který nashromáždil spoustu odborných vědomostí.
Bohužel jejich prezentací trpěla plynulost příběhu, kniha se nečetla hladce a ke konci už mi bylo vlastně jedno, jak to celé dopadne.
Zatím se mi od autora nejvíce líbila Temná hmota.
Tohle se hodnotí docela složitě - na jednu stranu velmi zajímavá a místy i strhující kniha, na druhou stranu mám docela rozporuplné pocity jak to vlastně hodnotit, protože na můj vkus tam bylo příliš mnoho cizích slov, vzorců a "rádoby" intelektuálních a vědeckých popisů, které jen v podstatě uměle do příběhu vkládaly "větší než malé" množství vaty a balastu.
Ten nápad se "zahráváním si" s genetickými modifikacemi lidí mi přišel rozhodně zajímavý a vhodně futuristicko-filozoficko-etický provokující - tedy zvažování pro/proti v oblasti umělého navýšení lidských schopností, inteligence, odolnosti atd. versus vysokého rizika a velké míry pravděpodobnosti, že se to celé vymkne kontrole a bude to mít katastrofální následky pro lidstvo jako takové. Co by tím případně lidstvo získalo / jakou cenu za ten "zisk" bude nutné zaplatit?
Pokud autorovým cílem bylo v této knize vést k nějakému kritickému přemýšlení a pokládání si rozličných otázek, tak se myslím autor docela i trefil do černého a tahle kniha za přečtení stojí (ikdyž úplně topka to tedy není), pokud čtenář hledá jen příběh/akci tak možná může být docela zklamán.
Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)
20.11.2022
Kniha Upgrade v seznamech
2017 | Temná hmota |
2020 | Zhroucený čas |
2018 | Městečko Pines |
2019 | Městečko Pines 2 |
2020 | Městečko Pines 3 |
Nehodnotím hvězdičkami, protože jsem odložila asi po osmdesáté straně. Z genetiky jsem před lety skládala zkoušku, takže bych řekla, že mám o jejích základech lehce hlubší povědomí, než běžný průměr populace, nicméně i já se v odborných odstavcích ztrácela. Připadala jsem si, jako bych seděla na přednášce o možnostech genetických modifikací a v pozadí běžela na plátně nějaká akční béčkovka z devadesátek. Muži v černém, FBI, zásahové jednotky a nad tím vším růžový obláček nesoucí jména členů rodiny. Tenhle mix u mě prostě nefungoval, a ač bylo téma vcelku zajímavé, nudila jsem se. Temná hmota a Městečko Pines u mě nadále zaujímají místo v první desítce nejlepších knížek, co jsem kdy četla, ostatní autorovy počiny se u mě ale zatím míjí účinkem.